Valér
-1 °C
0 °C

Hazavágta a pc-ket a vírusirtó

2008.09.10. 08:01
Újabb kellemetlen bakiba futott bele a Trend Micro: egy selejtes frissítés miatt rendszerfájlokat csípett el az antivírus.

A vírusdefiníciós adatbázis hibás frissítése miatt fontos windowsos rendszerfájlokat azonosítottak kártevőként és helyeztek karanténba a Trend Micro vírusirtó motorral működő biztonsági szoftverek, és ezzel részben vagy teljesen használhatatlanná tették az operációs rendszert, írta meg az IT.café.

A hibás, pénteken kiadott update-et a japán cég AntiVirus plus AntiSpyware 2008, Internet Security 2008 és Internet Security Pro 2008 termékeit használók kaphatták meg. A frissítés után potenciálisan nyolc kritikus rendszerfájl kerülhetett tévedésből karanténba, ami rosszabb esetben az operációs rendszer elindulását is megakadályozta mind a Windows Vista, mind az XP esetében.

A vállalat szóvivője elismerte a hibát, de hozzátette, hogy a frissítés csak viszonylag rövid ideig volt elérhető, és elsősorban európai felhasználókhoz jutott el. Amint észrevették a hibát, a fájlt eltávolították a szervereikről, majd a javított változatot még aznap kiadták.

Az érintett felhasználók számára összeállítottak egy angol nyelvű útmutatót, amelyben lépésről lépésre leírják, hogy mit kell tenni akkor, ha a frissítés tönkretette a rendszert. Abban az esetben, ha a Windows nem töltődik be, csökkentett módban kell újraindítani, majd le kell futtatni azt az e célra írt segédprogramot, amely eltávolítja a karanténból a rendszerfájlokat és visszamásolja azokat az eredeti helyükre.

Nem ez az első eset, amikor a Trend Micro hibás frissítések miatt kényszerül magyarázkodni. 2005 áprilisában a cég egy olyan vírusdefiníciós fájlt adott ki, amely úgy tette használhatatlanná a Windows XP-s számítógépeket, hogy teljesen leterhelte a processzort. Az akkori baki kárvallottjai elsősorban japán felhasználók voltak. De tavaly a Symantec is belefutott hasonló hibába: az ő esetükben kínai ügyfelek ezrei nem tudták elindítani a Windowsukat szintén a rendszerfájlok zárolása miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!