Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Önmagát javítja az IBM szoftvere

2002.07.26. 09:43
Hétfő óta a nagyközönség számára is elérhető az IBM DB2-es adatbáziskezelőjének új tesztverziója. A szoftver talán legfontosabb jellemzője az "öngyógyító" képesség, ugyanis bizonyos határok között képes felügyelni és beállítani saját magát.
Az IBM hétfőn a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tette DB2 nevű adatbáziskezelő szoftvere legújabb, 8-as verziójának tesztváltozatát. Carl Olofson, az IDC elemzője szerint az új adatbázis felveheti a versenyt az Oracle nemrégiben kiadott 9i jelű adatbázisának második verziójával. A 12,7 milliárd dolláros adatbázis-piacot jelenleg az Oracle vezeti 42,5 százalékkal, az IBM 31,1 százalékkal a második, a Microsoftnak 8,5 százaléka van.

Önbeállító rendszer

Pár hónapja az IBM pár ügyfele már kipróbálhatta az új DB2 egy tesztverzióját. Ugyanez a verzió érhető el hétfőtől a nagyközönség számára. A végső változat még ez évben vagy jövő év elején elkészül, nyilatkozta a News.com-nak Janet Perna, az IBM adatbázis-fejlesztőinek vezetője. A DB2 új jellemzői közül talán a legfontosabb az "öngyógyító" képesség. Ez része a cég új irányvonalának, mely az önfelügyelő, önbeállító számítógépes rendszerek létrehozására irányul.

A DB2 Health Center-nek elnevezett segédprogramja folyamatosan szemmel tartja az adatbázisok állapotát, és ha potenciális hibát vél felfedezni - ilyen lehet például, ha az adatbázis tárolókapacitása nagyon lecsökken -, értesíti a rendszergazdákat emailben vagy csipogón. A program egyúttal tippeket is ad a problémák megoldására. Szintén új kiegészítő a Configuration Advisor, mely időt takaríthat meg a rendszergazdáknak az adatbázisok automatikus konfigurálásával, például beállítja a processzorok sebességét, a lefoglalt memóriát és a felhasználók maximális számát.

Az eLiza-projekt

Az IBM tavaly jelentette be, hogy önfelügyelő hálózatok fejlesztésébe kezd. A cég egy open-source fejlesztés keretében azon munkálkodik, hogy olyan szervereket készítsen, és ezeken keresztül olyan hálózatokat hozzon létre, amelyek emberi felügyelet nélkül is képesek az önfejlesztésre és az önvédelemre. A projectet eLizának nevezték el, ez az Electronic Lizard (elektronikus gyík) rövidítése.

Akkoriban az elemzők arról beszéltek, hogy a végső változatra talán még egy évtizedet is várni kell, de egyes részrendszerek két-három éven belül már hozzáférhetőek lesznek. Úgy tűnik azonban, hogy most, a DB2 v8 megjelenésével erre már sor is került.

Ami hiányzik

A DB2-ből azonban hiányzik a korábban nagy felhajtással beharangozott, és az év elején bemutatott Xperanto adatelérési technológia. A belső fejlesztésű IBM-projekt célja azt lehetővé tenni, hogy a többféle típusú betáplált adatot (XML-dokumentumok, adatbáziskezelők, stb.) a szoftver egy típusú adatbázisként jelenítse meg. Perna közölte, hogy az Xperanto még fejlesztés alatt áll, ezért csak később kerül bevezetésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!