Benedek
-4 °C
5 °C

Kegyvesztett lett az Explorer 5.5-ös verziója

2003.03.27. 12:40
A Microsoft a saját terméktámogatási részlegét sem értesítette arról, hogy letörölte szervereiről az Internet Explorer 5.5 legfrissebb változatát. A felhasználók a CNet szerveréről még megszerezhetik az eltüntetett telepítőfájlt, és a hazai szervereken sem reménytelen körülnézni.
A Microsoft minden értesítés nélkül levette a szervereiről az Internet Explorer 5.5 böngésző legújabb változatát. A BetaNews híroldal érdeklődésére a szoftvercég egyik szóvivője elmondta, hogy az Explorer 5.5 utolsó változatát kifutó termékként kezelik.

A cég ugyanakkor életben hagyta az Explorer 5.01 SP2-t. Az első pillantásra logikátlan lépés hátterében az áll, hogy sok cég használja ezt a Windows 2000-rel együtt szállított változatot, és a működőképes szoftverek frissítését nem sietik el. Az IE 5.5 viszont a Windows ME beépített böngészője volt, és alig vannak üzleti felhasználói.

Kihalásra ítélve

A Microsoft a termék életciklusának azt az időtartamot nevezi, amelyen belül a termékhez kibocsátása után még készülnek frissítések. Az üzleti szférában használt szoftvereket rendszerint tovább támogatják, mint a magánfelhasználók szoftvereit.

A BetaNews érdeklődése után jelent meg a letöltési oldalon a Microsoft közleménye, miszerint az Internet Explorer 5.5 SP2 belépett a meghosszabbított támogatási időszakba (Extended Support Phase), és már csak az év végéig készülnek hozzá biztonsági kiegészítések.

Két lépcsőben könnyebb

A frissítésre vágyó felhasználóknak az Internet Explorer 6 SP1 változatának letöltését javasolják. A nyújtott támogatási időszak arra szolgál, hogy a felhasználóknak legyen idejük biztonságosan átállni az újabb verzióra.

A szoftvercég terméktámogatási részlege ezekről a megfontolásokról, és a böngésző 5.5-ös verziójának végét jelentő döntésről mit sem tudva nyugodtan ajánlotta a Windows 98-at használó ügyfeleknek az Explorer 5.5 letöltését. A tapasztalatok szerint a böngésző 6-os verziójának közvetlen telepítése gyakran komoly problémákat okoz, de a két lépcsős megoldás (előbb 5.5 aztán 6.0) simán szokott menni. A Microsoft terméktámogatással foglalkozó alkalmazottai most a CNethez irányítják a felhasználókat, mert az ottani szerveren még tárolnak Explorer 5.5 telepítőkészletet.

A magyar felhasználók a hazai download szervereken számos példányban, nyelven és változatban megtalálhatják a Microsoft böngészőjét. A Google-t használva több ezer releváns oldalt találunk, a legbiztatóbbakkal az élen.