Vencel
15 °C
23 °C

Módosítja az Internet Explorert a Microsoft

2003.09.01. 16:18
A Microsoft módosítani fogja az Internet Explorer böngészőt egy közelmúltbéli szabványügyi döntés miatt, jelentette be a cég pénteken. Szakértők szerint a változtatások igen nagyszámú weboldalt érintenek majd.
A változtatásokra a chicagói szövetségi bíróság augusztus 11-i döntése miatt kerül sor. Mint korábban megírtuk, a bíróság akkor úgy határozott, hogy a Microsoftnak szabadalomsértés miatt összesen 521 millió dollárt kell kifizetnie Eolas Technologiesnek és a kaliforniai egyetemnek. Az Eolas Technologies 1999-ben perelte be a Microsoftot arra hivatkozva, hogy a redmondi szoftvercég az Internet Explorerbe épülő pluginekkel és appletekkel megsértette a szabadalmi jogaikat.

A technológiára vonatkozó szabadalmi kérelmet a kilencvenes évek elején nyújtotta be a kaliforniai egyetem és a feltalálók, Michael Doyle, David Martin és Cheong Ang. A jogokkal az egyetem rendelkezik, a technológiát 1994-ben licencelte az Eolasnak, így a pénz 75 százaléka illeti meg a céget, 25 százaléka pedig az egyetemet.

Bár a Microsoft fellebbezni készül a bíróság döntése ellen, Jim Desler, a cég szóvivője elmondta, hogy "óvintézkedéseket" is tesznek. Desler a változtatásokkal kapcsolatban azonban nem árult el részleteket, írta a PC World.

Sok oldalt érinthet

A Microsoft szerint a módosításnak nem lesz jelentős, messzire ható következménye, de a World Wide Web Consortium (W3C) egyik vezető tisztségviselője, Steven Bratt a szervezet honlapján közzétett állásfoglalásában azt írja, hogy a változtatások nagyszámú weblapot érinthetnek majd.

A W3C szerint a Microsoft nagyon hamar elvégzi majd a változtatásokat az Internet Exploreren, de Desler ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "korai még a részletekbe belemenni".

A W3C egyébként augusztusban egy találkozót rendezett a Microsoft szabadalmi ügyével kapcsolatban. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a módosításoknak minél kevesebb következménnyel kell járniuk a böngészőre és a weboldalakra nézve. A Microsoft a változtatásokkal kapcsolatban kikéri az iparág képviselőinek és a szakmai szervezeteknek, így a W3C-nek a véleményét is.