Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Módosítja az Internet Explorert a Microsoft

2003.09.01. 16:18
A Microsoft módosítani fogja az Internet Explorer böngészőt egy közelmúltbéli szabványügyi döntés miatt, jelentette be a cég pénteken. Szakértők szerint a változtatások igen nagyszámú weboldalt érintenek majd.
A változtatásokra a chicagói szövetségi bíróság augusztus 11-i döntése miatt kerül sor. Mint korábban megírtuk, a bíróság akkor úgy határozott, hogy a Microsoftnak szabadalomsértés miatt összesen 521 millió dollárt kell kifizetnie Eolas Technologiesnek és a kaliforniai egyetemnek. Az Eolas Technologies 1999-ben perelte be a Microsoftot arra hivatkozva, hogy a redmondi szoftvercég az Internet Explorerbe épülő pluginekkel és appletekkel megsértette a szabadalmi jogaikat.

A technológiára vonatkozó szabadalmi kérelmet a kilencvenes évek elején nyújtotta be a kaliforniai egyetem és a feltalálók, Michael Doyle, David Martin és Cheong Ang. A jogokkal az egyetem rendelkezik, a technológiát 1994-ben licencelte az Eolasnak, így a pénz 75 százaléka illeti meg a céget, 25 százaléka pedig az egyetemet.

Bár a Microsoft fellebbezni készül a bíróság döntése ellen, Jim Desler, a cég szóvivője elmondta, hogy "óvintézkedéseket" is tesznek. Desler a változtatásokkal kapcsolatban azonban nem árult el részleteket, írta a PC World.

Sok oldalt érinthet

A Microsoft szerint a módosításnak nem lesz jelentős, messzire ható következménye, de a World Wide Web Consortium (W3C) egyik vezető tisztségviselője, Steven Bratt a szervezet honlapján közzétett állásfoglalásában azt írja, hogy a változtatások nagyszámú weblapot érinthetnek majd.

A W3C szerint a Microsoft nagyon hamar elvégzi majd a változtatásokat az Internet Exploreren, de Desler ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "korai még a részletekbe belemenni".

A W3C egyébként augusztusban egy találkozót rendezett a Microsoft szabadalmi ügyével kapcsolatban. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a módosításoknak minél kevesebb következménnyel kell járniuk a böngészőre és a weboldalakra nézve. A Microsoft a változtatásokkal kapcsolatban kikéri az iparág képviselőinek és a szakmai szervezeteknek, így a W3C-nek a véleményét is.