Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hibák az új Internet Explorerben

2006.02.02. 15:01
Néhány nap telt el csupán az Internet Explorer 7 publikus próbaváltozatának a megjelenése óta, de a felhasználók már hibák tömkelegét vették észre. Szakértők szerint biztonsági hiba is van benne. Kipróbáltuk a böngészőt.

Messze van még az Internet Explorer 7 attól, hogy a Microsoft kész terméknek nevezhesse, a héten bemutatott próbaváltozat ugyanis tele van hibával: néhány kémprogramirtó és vírusirtó szoftverrel nem tökéletesen kompatibilis, bizonyos weboldalak meg összeomlasztják a böngészőt, számolt be a tesztelők tapasztalatairól a Cnet informatikai szaklap. A szabadon letölthető próbaváltozatot természetesen mi is letöltöttük és kipróbáltuk, telepítéséhez ugyanis nem kell más, mint eredeti Windows, valódi előny, meg persze a Service Pack 2 javítócsomag.

Gyorskeresés


Képek, kattintson!
Láthatóan nagyon megirigyelte a Microsoft a legfőbb vetélytársa sikerét, de az óriáscég nemcsak lemásolta a Mozilla Firefox praktikus megoldásait, hanem néhányat tovább is fejlesztett. Első ránézésre feltűnt a Firefoxéhoz hasonló, szélsőségesen leegyszerűsített kezelőfelület, amelyen nincsenek fölösleges gombok, még az összes létező szoftverben meglévő file, edit, view stb. menüsor is eltűnt, és csak az Alt gomb lenyomása után jelenik meg. A címsor mellett megjelent egy keresődoboz, ahová a Microsoft saját MSN keresője mellé - vagy éppen a helyére - simán beköthető más is. Nálam a Google volt a nyerő.

Természetesen vannak böngészőlapok az új Explorerben, azaz egy ablakban több weboldal megnyitható, és ezen a téren a Microsoft egy újdonsággal is előállt: a Quick Tabs nevű gombra bökve az összes megnyitott weboldal kicsinyített mása megjelenik, amely a hardcore internetezőknek, mint amilyenek mi is vagyunk, óriási segítség, mert könnyebb a látvány alapján válogatni, mint az In... és We.... feliratú fülekből kiválasztani a megfelelőt.

Mindezek mellett a program segítségével igen könnyen kezelhetők mind a linkek, mind az rrs csatornák, amelyekkel híroldalak vagy blogok frissítéseit lehet nyomonkövetni az oldal megnyitása nélkül. A böngésző automatikusan felismeri és jelzi, ha egy weboldalon van rss, a csatorna két kattintással lementhető, és két kattintással elő is kereshető a kedvencek közül. Ugyanez érvényes a linkekre.

Veszélyes terep

Bár a böngésző blokkolni tudja a kémprogramokat, hamis weboldalakat és számos más kártevőt, a Cnet informatikai lap szerint a tesztelők nincsenek tökéletes biztonságban, mert egy potenciális biztonsági hibát kihasználva a hekkerek könnyen átvehetik a megtámadott gép irányítását. Sok embernek gondja volt az IE7 telepítésével is, bizonyos kémprogramirtók és vírusirtók megakadályozzák a folyamatot.

A Microsoft egyébként elismeri, hogy a héten kiadott szoftverben lehetnek hibák, hiszen ezt a változatot éppen azért hozta nyilvánosságra, hogy megismerhesse a fejlesztők és más informatikai szakértők véleményét, és ez alapján kijavíthassa a hibákat. A végleges változat valamikor idén jelenik meg, amikor a Microsoft bemutatja következő operációs rendszerét, a Windows Vistát.