Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Menük nélkül érkezett az Internet Explorer 7

2006.10.19. 12:03
Csütörtöktől szabadon letölthető az Internet Explorer 7, de nem történt semmilyen áttörés. A Microsoft lefutotta a kötelező köröket.

Egyelőre csak azok tudják megszerezni az Internet Explorer 7-es verzióját, akik kifejezetten érdeklődnek a Microsoft új böngészője iránt, mivel a telepítőt külön kell letölteni és elindítani. November elseje után azonban az Internet Explorer 7 bekerül az automatikus frissítések közé, tehát oda kell majd figyelni, nehogy két biztonsági hibajavítás között megbújva feltegye magát a gépünkre, ha nem akarjuk. (Egyelőre csak az angol nyelvű verzió elérhető, a magyar nyelvű novemberben várható.)

Csak óvatosan!

Az Internet Explorer 7 telepítése néhány klikkeléssel elintézhető rutinfeladat, nem igényel különleges szaktudást. Csak egy újraindítást, de ehhez a kellemetlenséghez a Windows XP fél évtizedes regnálása során igazán hozzászokhattunk.


Tudjon meg többet az Explorről, kattintson!

Érdemes azonban odafigyelni az IE7 első futtatásakor, mivel a kezdőoldalon lehet beállítani számos fontos funkciót, például hogy melyik legyen az alapértelmezett webkereső. Alapból a Live.com keres az Explorerben, de beállítható a Google meg a Yahoo is, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Itt kell megadni azt is, hogy be legyen-e kapcsolva a kamuoldal-elhárító (anti-phishing), amely az IE7 egyik legfontosabb védelmi újítása. Ez alapból ki van kapcsolva, és valószínűleg a felhasználók többsége így is hagyja majd.

Elszúszott internet

Első ránézésre is látható, hogy sokat fejlődött az Explorer, és az XP-be épített 6-os verzión felnevelkedett júzerek valószínűleg sikítani fognak az új kezelőfelület láttán. De nem az örömtől, hanem inkább a zavarodottságtól. Például amikor egérrel megpróbálják előbányászni az internetbállításokat, de nem találják a menüt. Az ablak fejléce alatt ugyanis semmilyen menü nincs, csak a szokásos címsor, néhány gomb, meg a böngészőlapok fülei. A szokványos "Fájl", "Eszközök" stb. menüt az Alt gomb lenyomásával lehet előhívni - a kevésbé tájékozott felhasználók érdekében megtehette volna a Microsoft, hogy alapból elérhetővé teszi.

Még jobban sikítanak majd a webfejlesztők, ugyanis az IE korábbi változataira optimalizált weboldalak szétesnek, a dizájn apró finomságai nem úgy jelennek majd meg, ahogyan kellene. Képeink között is láthatnak néhány gyöngyszemet.

Újítások muszájból

Az IE7 egyik legjobban kidomborított újdonsága, hogy a böngészőlapok segítségével egy ablakban több weboldalt megnyithatunk. Aki használt már Operát, Firefoxot vagy Maxthont, annak ez nem újdonság. Kiemelt szerepet kapnak az úgynevezett rss (Really Simple Syndication) hírcsatornák is, ezeknek a kezelése azonban nem olyan kifinomult, mint a Firefoxban. A rivális böngészőben könnyebb észrevenni, ha egy szájton van rss, különösen hogy vannak olyan szájtok, ahol az IE7 még csak fel sem ismeri a hírcsatorna jelenlétét.

Fontos újítás a már említett kamuoldal-elhárító is, a kezdő júzerek valószínűleg sok izgalmas percet élhetnek majd át, amikor azt kell mérlegelniük, hogy belépjenek-e egy IE7 által veszélyesnek ítélt szájtra. A böngésző kegyetlenül leszámol azokkal a szájtokkal is, amelyeknek elavult az elektronikus aláírása, de egyébként nem veszélyesek. Elsőre nem tölti be az oldalt, hanem felhívja a júzer figyelmét a hibára, és csak a piros figyelmeztető üzenetre klikkolva lehet továbblépni.

Ebben az esetben a Microsoft jól teszi, hogy figyelmeztet, hiszen a szájt működtetője a hibás. Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy az IE7 kiegészítőit összegyűjtő hivatalos Microsoft-szájton miért lehet ismeretlen eredetűnek titulált szoftvereket letölteni. Ezzel a Microsoft saját védelmi rendszerét ássa alá, hiszen ahhoz szoktatja hozzá az internetezőket, hogy a figyelmeztető üzenet akár téves riasztás is lehet.


Kattintson a képre!

Az Internet Explorer 7-ről összességében azt lehet elmondani, hogy tartalmazza a riválisok által rég használt funkciókat, amelyeket így több százmillió IE-fanatikus felhasználó is megismerhet. A Microsoft teljesítette a kötelező köröket.