Konrád
8 °C
26 °C

Itt az Internet Explorer 7 nyilvános verziója

2006.04.25. 13:00
A Microsoft elindul a Firefox által kitaposott úton. A fejlesztói változat után megérkezett az Internet Explorer 7 pórnépnek is ajánlott verziója. A Microsoft visszajelzéseket vár a netezőktől, de ha minden jól alakul, sok változás már nem lesz a végső verzió megjelenéséig.
#alt#
Fülek egyoldalas megjelenítése az IE7-ben
A Microsoft böngészőjének legújabb bétaverziója nem tartalmaz jelentős módosításokat a korábban kiadott fejlesztői tesztváltozathoz képest. Két fontos, a Firefox-böngészőkből jól ismert tulajdonságon marad a hangsúly: az új böngészőablakok helyett a fülek (tabs) kerülnek előtérbe, és a Microsoft Add-ons segítségével számos kiegészítővel öltöztethetjük fel az Internet Explorer 7-et.

Az IE7 mostani verziója az első, mely 64 bites Windows XP-n vagy Windows Server 2003-on is fut. Egyelőre csak az angol nyelvű változat érhető el, de a Microsoft ígéretei szerint hamarosan megjelenik a német és japán verzió is, hogy a három nagy piacon egyszerre tesztelhessék a felhasználók az újgenerációs böngészőt.

A kifejezetten a felhasználói visszajelzések begyűjtése végett kiadott mostani verzió elsősorban biztonság és adatvédelem terén szeretne produkálni. Az IE7 például figyelmeztetéseket küldd a felhasználónak, ha olyan weboldalra tévedne, mely rosszindulatú adatvadászattal gyanúsítható. Szintén a biztonságos netezés érdekében ebben a böngészőben könnyebb lesz a sütik (a kiszolgáló és felhasználó közt cserélt kisméretű adatok) vagy az előzmények törlése.

#alt#
A főbb menüpontok külön helyen

Már a Vista operációs rendszerre készülve fontos helyet kap az új böngészőben az RSS (Really Simple Syndication) is. Az IE7 interfészén kiemelt helyen szerepel az egyszerű tartalomértesítő csatornák (rss-feedek) hozzáadása. Korábbi fejlesztői híresztelések szerint az új Windowsban megjelenő IE7-ben a kezdőlap már nem az MSN.com, hanem a Microsoft új, rss-re építő, személyre szabható oldala, a Live-com lesz.

Nem valószínű, hogy az új Internet Explorer vissza tudja majd hódítani a ma már Firefoxot használó netezőket. Ugyanakkor az IE7 megjelenésével jelentősen csökkennek majd a Firefox eddig természetszerűnek hitt előnyei.

Az IE7 mostani verzióját csak azok tudják telepíteni, akiknek érvényes Windows operációs rendszer fut a gépükön.

Első látásra

Az Internet Explorer 7 telepítését követen újra kell indítani a gépet. Ez bizony nem jó hír, főleg a Firefoxhoz szokott felhasználóknak. Aztán egy rövid beállítás (szeretnénk-e, ha megvédenének minket az adathalász oldalaktól, stb.), és már bent is vagyunk az új IE-ben. Nos, a Microsoftnál erősen hihetnek a fülekben (tabs), ugyanis kifejezetten hangsúlyos az interfészen ez a tulajdonság. A másik Firefox-nyúlás, hogy egy tematikus weboldalról kiterjesztéseket tölthetünk a böngészőbe. A kiegészítő funkciók tárháza egyelőre nem túl nagy, és sok köztük a fizetős kiegészítő, de legalább végre az Internet Explorer is tud ilyet. Az IE-felhasználóknak újdonság lesz, hogy a menüsort megbontották. A szokásos, többnyire nem használt menüpontokat meghagyták a felső széles tartományban, a kiemelten fontos menüpontok viszont a keresőablak alá, a jobb szélső területre kerültek.

A netezők jelentős része a mai napig nem tudja, miként kell átállítani a nyitóoldalt, így fontos újítás az IE7-ben, hogy immár egyetlen kattintással módosíthatjuk ezt az alapbeállítást. A nyitóoldal beállítása mellé került az "rss feedek felvétele" és a nyomtatás funkció is. Ha elkezdünk weboldalakat betölteni az IE7-ben, világossá válik számunkra, hogy a betűsimítás is a felhasználói élmény növelésének számít, különben miért alkalmazná a Microsoft? Nem is nagyon tudjuk ezt a funkciót kikapcsolni. Az oldalak legörgetésénél is kicsit mintha akadozna a brózer, de ezek a jelenségek még tolerálhatóak. Szimpatikus, hogy a keresőmezőben nem kötelező az MSN-t használni. Akár még a nagy rivális Google keresőmotorját is beállíthatjuk alapkeresőnek. Az IE7 mindent egybevetve egy letisztultabb, értelemszerűbb böngésző, mint a korábbi verziók, ezzel együtt elájulni senki nem fog tőle.