Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Zenét improvizál a számítógép

2001.10.16. 13:41
Jelenleg bejegyzés alatt áll a Digimpro Kft. zenelejátszó szoftverének nemzetközi szabadalma. A magyar fejlesztésű diPlayer zenelejátszó és diEditor zeneszerkesztő programmal készített hangfelvételeket a számítógép variálja, így minden lejátszásnál máshogy szólal meg az adott anyag - a számítógép improvizál. A technológiát már alkalmazza egy budapesti étterem, ahol a slágerekből összeállított háttérzene úgy szól, mintha DJ rakná egymás után a felvételeket.
Törvény által védve
A Digitális Improvizáció Magyarországon már bejelentett, globális bejegyzés előtt álló szabadalom, mely jelenleg PCT stádiumban van. A már több, mint 2 éve tartó globális tájékozódó újdonságkutatás során nyílvánvalóvá vált és a WIPO(World Intellectual Property Organization) által is bizonyítottnak tekintett, hogy ilyen technológia, eljárás, szoftver, és zenei algoritmus még nem létezik.
Három évvel ezelőtt kezdődött a Digimpro története: Mester Sándor zeneszerző 1998-ban állt elő a minden eddigitől eltérő zeneszoftver koncepciójával. Mint mondta, a digitális improvizációs zenefájlok a jelenleg használatos formátumoknál nagyságrendekkel hosszabb idejű multimédiás anyagok elkészítését, tárolását és lejátszását teszi lehetővé. A fájlokban ugyanis nem elejétől végéig tárolódik a zene, hanem csak az egyes hangminták és a zeneszerző által megadott kapcsolódási pontok szerepelnek benne. Így lehetséges, hogy egy CD-minőségű, 3 perces mp3 fájl méretének megfelelő fájl (ami kb. 3MB) akár több tíz órányi hangzó anyagot is tartalmazhat.

Valós idejű keverés

Ezzel a megoldással a zeneszámokat tartalmazó fájlok mérete a hangminták számával és méretével lesz arányos, mivel az eljárás szerint egy hangmintát elég egyetlen egyszer tárolni. Ez önmagában is többszörös helymegtakarítást jelenthet. A digitális improvizáció szerint a keverést valós időben (real-time) végzi a megfelelő szoftver, a digitálisan improvizált zeneszám lejátszása közben. Ez egy hagyományos mp3 fájlt lejátszó szoftver számításigényénél többet követel, ami viszont a mai alacsony kategóriás számítógépeken is rendelkezésre áll. A valós idejű keverés teszi lehetővé, hogy a fájlban ne a kész, ún. lekevert zeneszámot kelljen tárolni, hanem a szükságes hangmintákat és a keverést szabályozó paramétereket.

diPlayer

Alternatív zeneváltozatok egyetlen lemezen

A digitális improvizáció azt is lehetővé teszi, hogy egy zene valamennyi életképes változata felkerüljön egy lemezre, a zeneszerzőnek nem kell szelektálnia az egyaránt jól hangzó variánsok közül. Akár minden egyes zeneileg odaillő változatot meghagyhat a végleges anyagban, a technológiát használó szoftverre bízva, hogy az általa megadott lehetőségek közül éppen melyiket választja ki lejátszásra.

Több tízezer variáció

Matematikailag a digitális improvizációval elkészített multimédiás anyagok az eredeti anyagnak több tízezer vagy akár több millió változatát tárolhatják, akár az eredeti anyag hagyományos formátumban való tárolása által igényelt helynél is kevesebb helyen, ami egyben azt is jelenti, hogy több órányi, vagy akár több napnyi folyamatosan, de csak a zeneszerző szabta korlátok közt változó anyag tárolható egy néhány megabájtos fájlban.

A gyakorlatban természetesen az emberi fül és agy nem képes minden változatot megkülönböztetni és megjegyezni, ezért a technológia kifejlesztői azzal a feltételezéssel élnek, hogy csak minden ezredik vagy tízezredik változatot képes megkülönböztetni. Azonban ezzel a feltételezéssel élve is azt kapjuk, hogy egy néhány megabájtos fájl több órányi változó multimédiás anyagot, az eredeti anyag több tíz vagy több száz variációját tartalmazza.

diEditor

Háttérzene étterembe és otthonra

Készítői szerint a Digimpro technológiája számos területen alkalmazható, például otthoni háttérzenének, számítógépes játékok kísérőzenéjeként, éttermekben, bevásárlóközpontokban, sőt a jövő autóiban is. A budapesti San Marzano étteremben már július óta működik egy diPlayer, mely a nap 15 órájában szolgáltat zenét. Kész zeneszámokból, világslágerekből Mester Sándor által elkészített DJ-mixek szólalnak meg, mindennap más-más zenei arculattal, sosem ugyanabban a sorrendben. Így az étterem alkalmazottainak munkaidőben nem kell a zeneszolgáltatással foglalkozniuk, nem kell rádióadót keresni, CD-ket venni és cserélgetni. Reggel 9-kor bekapcsolják, éjfélkor kikapcsolják a diPlayert.

Digimpro Kft.
A Digimpro Kft. 2000. június 01-én alakult a "Digitális Improvizáció" nevű multimédiás szabadalom technológiájának megvalósítására.

Alapítótagok:
Andreas Kemi (svéd), a Scala Business Solutions korábbi vezérigazgatója, a Fathom Capital vezérigazgató-ja, számos nemzetközi internetes start-up cég "angel" befektetője;
Reisz Attila, a Microsoft Hungary volt vezérigazgatója, az Index.hu Rt. korábbi vezérigazgatója és jelenlegi tulajdonosa, több magyar high-tech cég befektetője (Medsite.hu, ICS.com, Soludium);
Fűr Zoltán, pénzügyi szakember a Matáv Treasury korábbi munkatársa, majd a Magyar Posta beruházási igazgatója, jelenleg a Földbróker és a PNL Kft. tulajdonosa és munkatársa;
Mester Sándor(MS3), a Digimpro Kft. ügyvezető igazgatója, a "Digitális Improvizáció" szoftver-szabadalom feltalálója, klasszikus gitárművész, zeneszerző.

A cég menedzsmentjét Mester Sándor (28) ügyvezető igazgató, Jánvári Gusztáv (25) fejlesztési igazgató és Reisz Attila (35) menedzsment-tanácsadó alkotja. A Digimpro Kft. távmunkában foglalkoztatja munkatársait, akik jelenleg a digitális improvizációs zeneanyagok elkészítéséhez való szerkesztő szoftver, a diEditor kereskedelmi változatának fejlesztésén dolgoznak.