Mátyás
-6 °C
1 °C

Csevegőháború

2001.04.27. 13:00
Az online ipar egyik lebecsült, haszontalannak tartott felhasználási lehetősége a chat. Számos programon, oldalon keresztül érintkezhetnek egymással a beszélgetni vágyók, és a felismerés sem maradt el, miszerint az egyik legjövedelemzőbb internetes szolgáltatások egyike. A két nagy ennek megfelelően annak rendje és módja szerint hajba is kapott az első címért, míg a felhasználók nem akarnak mást, csak szövegelni.
Picipuha tarol

A multi
A Microsoft a múlt hónapban jelentette be, hogy az MSN Messenger rendelkezik a legtöbb aktív felhasználóval. A cég sajtóanyagában programját a leggyakrabban használt online üzenőprogramnak nevezte. Az AOL ezt nyilvánvalóan zokon vette, hiszen egészen eddig az AOL Instant Messenger volt a vezető program, ezt azonban most erősen vitatják.

AIM leáldozóban?
A Microsoft szerint 29.5 millió felhasználója van programjának, a világ 12 országában. Az AOL legutóbbi felmérése szerint 29.1 millió felhasználója volt szolgáltatásának. A vita tulajdonképpen csak a két nagy cég részéről érdekes, hiszen a felhasználókat gyakorlatilag nem érdekli hányan használják egy adott cég programját. Annál inkább érdekes, hogy hogyan tudják felhasználni. A beszélgetni vágyókat ugyanis egyre jobban zavarja az, hogy csak az egyes programok felhasználóival tudnak csevegni. A nép átjárhatóságért kiált.

Jabber, az alternatíva

A legközelebbi chat-programot éppen most fejleszti egy lelkes programozói gárda. Az nyílt forráskódú program segítségével bárki társaloghat bárkivel, a fejlesztők szerint ugyanis mind az AOL, mind az MSN és az összes többi program ott hibázik, hogy csak saját magukkal működnek. A chatnek pedig átjárhatónak kell lennie, mégpedig mindenki számára. A csevegésnek is olyan általánossá kell válnia, mint a webnek vagy az e-mailnek, azaz lehetővé kell tenni azt, hogy a különböző programokkal egymáson keresztül is lehessen kommunikálni.

Évekkel ezelőtt, amikor az AOL Instant Messenger-e volt egyértelműen az uralkodó, és a Yahoo!, illetve az MSN még csak tapogatózott a csevegő bizniszben, az AOL nagylelkűen átjárhatóvá tette saját rendszerét a másik kettő számára, aztán amikor a cég vezetése rájött, hogy bárki értekezhet AIM-felhasználókkal, anélkül hogy ő maga is regisztráltatná magát, megszüntették a szolgáltatást.

IMUnified

IMUnified
A jövő?
A többiek IMUnified néven társulást hoztak létre, melynek célja, hogy a különböző programokat teljesen átjárhatóvá tegyék. Az IMUnified tagjai az AT&T, a Yahoo! a Prodigy, az Odigo, az Excite@home, a Phone.com, illetve az MSN. A társulás rendkívül szűkszavú bemutatkozásában kifejtik, hogy céljuk a teljesen átjárható, programfüggetlen chat biztosítása. A társulásban résztvevő cégek programjainak felhasználói bármikor üzenhetnek egy másik klineset használó félnek.

A kezdeményezés nagyon szép, egyetlen problémája csupán az, hogy az AOL természetesen nem tagja a szervezetnek, és nem kíván együttműködni vele. Ez azonban két dolog miatt is furcsa, egyrészt a cég ezzel a döntésével csaknem 30 millió felhasználót zár ki a globális szolgáltatásból, másrészt elég sok előfizetőt is elveszíthet emiatt. Az AOL persze nyilatkozatában megnyugtatta előfizetőit, illetve felhasználóit, hogy a cég támogatja az átjárhatóságot, persze bizonyos fenntartásokkal, és habár az IMUnifiedba tömörült cégekkel nem kíván együttműködni, idén nyárra kidolgoz egy megfelelő módot arra, hogy az AOL Instant Messengerrel más rendszerbe is lehessen üzenetet küldeni, illetve onnan fogadni.

A Jabber fejlesztői azonban szkeptikusak. A hardcore open-source programozókat tömörítő egyesülés tagjai ugyanis nem hisznek benne, hogy az együttműködésből bármi is lenne. A nagy cégek egyszerűen nem ismerik a nyitott szót - fogalmazott Andre Durand, a cég alapítója. Szerinte a háború egyértelműen nem a végfelhasználók számáról szól, hanem arról, hogy ki melyik szolgáltatón keresztül cseveg. Ezért nem elég, ha csak a programok működnek együtt, az infrastruktúra az, ami számít, ezért van szükség egy egységes szabványra, aminek segítségével a szerverek között szabadon mozogva eljuthat egy üzenet a feladótól a címzettig. A nagyvállalatok nem szívesen hagyják, hogy alkalmazottaik a cég gépein keresztül csevegjenek, és természetesen egyik ISP sem akarja, hogy előfizetője az AOL-en keresztül társalogjon. Ez a fő pont, nem pedig a programok közötti átjárhatóság, a lényeg az ellenőrizhetőség.