Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Iráni játék az atomvitáról

2006.05.30. 16:30
Iráni diákok számítógépes játékot készítenek az atomkérdésről válaszul arra az amerikai játékra, amelyben Irán nukleáris létesítményeit kell elpusztítani.

Kemény küldetés előtt áll Bahman parancsnok, az iráni különleges alakulatok egyik legjobb katonája. Ki kell szabadítania országának vezető atomtudósát, akit az Irakban állomásozó amerikai hadsereg elrabolt. Ez lesz az egyik legnehezebben megoldható pálya abban a számítógépes játékban, amelyik jövő márciusban jelenik meg az iszlám köztársaságban, írja a Yahoo News az iráni Fars hírügynökség vasárnapi közleményére hivatkozva.

A hír szerint a képzeletbeli Bahman parancsnok kalandjairól szóló videojátékot az iszlám diákközösségek egyesületébe tartozó fiatalok tervezték meg. A játék címe egyelőre nem ismert, és az alaptörténetről is keveset lehet tudni. A lényeg, hogy dr. Kousha iráni atomtudós elzarándokol egy iraki sííta városba, Kerbalába, az amerikai katonák azonban váratlanul elrabolják.

A készítők a játékkal egyébként az Assault on Iran nevű amerikai játékra válaszolnak, amelyben az amerikai különleges alakulatok kapják a főszerepet, és a cél az iráni atomlétesítmények elpusztítása. Ez a játék többször szerepelt már az újságok címlapján, mivel az irániak petícióban tiltakoztak a megjelenése ellen.

Atomhelyzet

A valóságban a közép-keleti ország - a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelője - azt állítja, hogy egyre növekvő energiaéhsége miatt van szüksége a nukleáris technológiára, az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonban folyamatosan figyeli Irán nukleáris tevékenységét, mivel az ország nem tudta meggyőzni az Egyesült Államokat és annak nyugati szövetségeseit, hogy az atomenergiát csak békés célokra használná föl.