16:00, December 05. ÉLŐ
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Szabad a helyesírás

2005.05.17. 11:41
Miközben a magyar felhasználók jelentős részét ambivalens viszony fűzi a legelterjedtebb szövegszerkesztő, a Microsoft Word nyelvi ellenőrzőprogramjához, a nyílt forráskódú rendszerek elkötelezettjei azt állítják, az OpenOffice.org helyesírásprogramja a legjobb dolog a szeletelt kenyér feltalálása óta. Megnéztük, tényleg így van-e.

A nyílt forráskódú rendszerekre készített nyelvellenőrző, a Hunspell program fejlesztői szerint az ő helyesírás-ellenőrzőjük sokkal jobb, mint a Microsoft Office-é.

Németh László, az OpenOffice.org irodai csomagba épített Hunspell nevű program fejlesztője 1998-ban hobbiként kezdett el magyarnyelvtan-programot készíteni, és ma már teljes állásban ezzel foglalkozik. Az OpenOffice Myspell nevű helyesírás-ellenőrzőjének magyar nyelvű változata 2002-ben kapta a Hunspell nevet, és azóta is benne van az Fsf.hu alapítvány honlapjáról ingyen letölthető honosított OpenOffice-ban.

Kevesen használják

Az OpenOffice.org-ban az a jó, hogy nem kell érte fizetni, és szabadon lehet terjeszteni. A piac igazságtalansága miatt mégis sokkal kevesebben használják, mint az MS Office-t. Utóbbit már elemeztük az Indexen, és kiderült, hogy helyesírás-ellenőrzőjét a felhasználók a hibák ellenére hasznosnak tartják, kioktató stílusú nyelvhelyesség-ellenőrzőjét viszont kevésbé szeretik.

A Hunspell identitását fejlesztői rendszerint a Word nyelvi eszközéhez képest definiálják, és minden lehetséges fórumon hangoztatják, hogy az övék sok szempontból jobb, mint az ismertebb Word-változat. A program hivatalos honlapján közzétett dokumentumokban is összehasonlítják a szotvereket.

Németh László szerint a Hunspell elsősorban az egybeírás-különírás problémájában, a földrajzi nevek helyesírásában, a j és az ly helyes használatában nyújt több segítséget.

A mondatok szintjén működő nyelvi ellenőrzésben azonban a MS Office áll jobban, mondja Németh László, mivel az OpenOffice.org kiadott változataiban egyelőre nincs nyelvi ellenőrző. "Ugyanakkor a két talán legfontosabb segédeszköz, a helyesírás-ellenőrzés és az elválasztás tekintetében az OpenOffice.org, illetve a hozzá kapcsolódó nyitott forráskódú magyar fejlesztések a kereskedelmi programokét messze meghaladó, a jelenleg elérhető legjobb minőséget nyújtják" - mondja Németh László. Az érveket és példákat a Hunspell nyilvános dokumentációjában részletesen kifejtik a fejlesztők.

A független nyelvész szerint is jobb

Független szakértőt kértünk fel a Hunspell tesztelésére. Aljas próbálkozásunk kudarcba fulladt: Mártonfi Attila, az MTA-ELTE Nagyszótári Kutatócsoport munkatársa, az Osiris által kiadott Helyesírás kötet egyik szerzője a nyilvános Hunspell dokumentációt és az összehasonlításokat átböngészve ugyanarra a következtetésre jutott. A Hunspell szerinte is jobb.

"Az elmúlt időszak változásait a jövőre kiterjesztve annak a valószínűsége, hogy egy év múlva a Wordbe épített Helyes-e? nyelvi program ugyanolyan lesz mint most, jóval nagyobb, mint annak, hogy ugyanezt a Hunspellről lehessen elmondani" - fogalmaz Mártonfi.

Eufórikus kontra nacizmus

Szakértőnk azért talált hibát is, amikor pontról pontra megvizsgálta a Hunspell dokumentációjában található MS Office-Hunspell összehasonlítást. A Hunspell hivatalos Ispell-tesztje például azt állítja, hogy a program a közkeletű idegen szavak magánhangzó-váltakozásában nem hibázik, míg a Microsoft helytelenül kezeli a kultúra szót és alakjait.

Mártonfi Attila szerint ez máshogy van: "Az Osiris Helyesírás vonatkozó listája alapján megnéztem, melyikük mennyit hibázik. A Word volt a jobb. Ha csak azokat a hibákat nézzük, amelyeket nem követett el mindkettő, akkor a Word hat hibát csinált, az OpenOffice.org hetet: a Word elfogadja a hibás *eufórikus, *hellénizmus, *oktobrista szavakat; nem fogadja el viszont a helyes amfoter, euforikus, izotrop alakokat. Az OpenOffice.org elfogadja a hibás *evangelista, *nacizmus, *pánszlavizmus, *papista, *szlávista, *szolista szavakat, és nem fogadja el a helyes eufemikus szót."

Mártonfi a pontosabb teszt érdekében mindkét szövegszerkesztőben megnyitotta a Magyar Hírlap 2001 május 16-i, teljes lapszámát, és kigyűjtötte a pirossal aláhúzott találatokat. Ezek szerint is a szabad szoftver bizonyult jobbnak. (Szakértőnk azonban szomorúan állapította meg, hogy például a Proust tulajdonnevet egyik szoftver sem ismeri.)

"Mind a Word, mind az OpenOffice hét hibás alakulatot hagyott figyelmen kívül, érdekes, hogy egyetlen átfedés sincsen. Ugyanakkor 110 vaklárma volt a Wordben, szemben az OpenOffice.org 52 vaklármájával" - érvel Mártonfi Attila.

Hibák itt is, ott is
Mártonfi Attila tendenciózusan visszatérő vagy általános tulajdonságra valló gyenge pontokat is talált:
 • A Hunspell túlzottan engedékeny a szótagszámlálás szabályában.
 • A Helyes-e? szótára pedig szegényes, kezd erősen érződni rajta az elmúlt tíz év hiánya.
 • A Word hibásnak tekinti, ha ugyanaz a szóalak áll kétszer egymás után. Ez nem a Helyes-e? hibája, de akkor is nagyon kellemetlen. Például: sokszor az az érzésem...; fej fej mellett; nap nap után. Ezeknél a hibás kötőjeles megoldást javasolja, és el is fogadja.
 • A Hunspell hibásan kezeli az Esztergom-Budapest, Bős-Nagymaros, Tiszabecs-Tiszaújlak típusú összetételek -i képzős alakját. Ilyenkor ugyanis csak az egész alakulat végéhez járul a képző, viszont mivel az egész alak melléknévi, az előtag is kisbetűs lesz. Tehát helyesen: esztergom-budapesti, bős-nagymarosi, tiszabecs-tiszaújlaki. A Hunspell ehelyett az *Esztergom-budapesti, *Bős-nagymarosi, *Tiszabecs-tiszaújlaki alakokat kedveli.
 • A Hunspell nagyon óvatos a melléknévi előtagú összetételekkel szemben - talán túlzottan is.
 • A Word híresen hibásan kezeli az internet szót.
 • A Hunspell nem tekinti produktívnak a melléknévi igenévhez járuló -i képzőt.
 • Végül egyik eszköz sem képes kezelni általánosságban a produktívnak tekinthető elvonásos alakulatokat (tömegkommunikál).


  • Tippek
  • Hírek