Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Horvátországban és Szlovákiában indul az Iwiw utódja

2006.09.18. 11:10
Külföldön értékesítik a magyar iWiW-szoftvert, 2006 szeptemberében először Horvátországban és Szlovákiában indul a közösségi hálózat. Az új szociális háló neve egyelőre titok, szerkezete kisebb módosításokkal ugyan, de azonos az iWiW-ével.

"A legfontosabb szoftver-átalakításokkal elkészültünk, ebben a hónapban elindulunk Horvátországban és Szlovákiában" - mondta az Indexnek Cseh Gábor, az iWiW-utód külföldi terjesztését bonyolító, külföldön bejegyzett projektcég ügyvezetője.

Titkos a neve

Az új rendszer neve egyelőre titkos, annyit lehet csak tudni, hogy minden országban más lesz, és a dizájn is csak hasonló, de nem azonos a iWiW-ével. "A horvátok készítenek egy univerzális dizájnt, amiben aztán minden országban módosítani lehet a brandnek megfelelően például a logót, vagy a szolgáltatás nevét. Az új változatban az egyszerűségre törekedtünk: nem lesz apróhirdetés, és a városokra bontást is kiiktattuk. Ezeket akkor tesszük vissza, ha már sokan használják a hálózatot" - mondta Cseh Gábor.


A titkos nevű horvát oldal részlete

A T-Online idén április 28-án közel egymilliárd forintért, az iWiW Kft.-n keresztül vásárolta meg a hálózatot, a tulajdonos Virgo System Kft.-től. Az internetszolgáltató cég azonban csak a magyar verzió jogát vette meg, más nyelven nem használhatja az első magyar online közösségi szájt szoftverét. A korábbi fejlesztők fejlesztették most tovább és értékesítették külföldi használatra az iWiW eredeti változatát.

Sokan vannak

A meghívókhoz kötött szociális hálók piaca élénk, Magyarországon a korábban egyeduralkodó iWiW mellett áprilisban jelent meg a szintén magyar fejlesztésű MyVip, illetve a Draugiem hazai mutációja, a Barátikör.com is. "Tudjuk, hogy ez az utolsó pillanat, de a horvát weben ez lesz az első online kapcsolatépítő háló" - mondta Cseh Gábor. Ha szomszédainknál beválik, a cég német és olasz nyelvterületen értékesítené a magyar szoftvert.

A tengerentúlon is pezseg a kapcsolatépítő hálózatok terepe, a legnagyobb a NewsCorp által egy éve megvett MySpace, de ott a Google Orkutja, a Yahoo360, nemsokára a Microsoft oldala is elindul, és komoly szereplő a Facebook is, amely korábban főleg az amerikai diákoké volt, de üzemeltetői a napokban bejelentették, most már mindenkié.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!