Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína: Windows helyett Jangfan

2002.07.23. 16:31
Egy kínai napilap jelentése szerint kínai vállalatok és egyetemek közösen dolgoznak egy olyan operációs rendszeren, amelynek feladata megtörni a "külföldi vállalatok monopóliumát az irodai szoftverek terén."
A 18 kínai vállalat és több egyetem együttműködésével indított szoftverfejlesztési program célja egy Windows 98-hoz hasonló és egy Office programcsomaghoz hasonló irodai szoftver bemutatása. A pekingi IT Ipari Fejlesztési Központ közlése szerint a részvevők a múlt héten két programon kezdtek el munkálkodni: a Jangfanon illetve a Csihangon (mindkettő jelentése: vitorlabontás).

A kínai programozók igyekezetét fűti, hogy szeretnék megdönteni a Microsoft uralmát a kínai PC-ken. "Megtörjük a külföldi irodai szoftverkészítők monopóliumát a kínai piacon" - fogalmaz a People's Daily, amely úgy értesült, a Jangfan 1.0 operációs rendszert már állami hivatalokban tesztelik. A végső verziót az igéretek szerint egy év múlva mutatják be.

Népi forráskód

Dan Kusnetzky a New Scientistnek úgy értékelte, hogy a Microsoft ellen induló kínai oprendszer valószínűleg nyílt forráskódú: a már létező linuxos alkalmazásokból viszonylag könnyű összeállítani egy ilyen szoftvert, vélekedett az IDC elemzője.

Erre utal, hogy a programban részt vesz a Vörös Lobogó Szoftvergyár, amely a kínai Vörös Lobogó Linuxot terjeszti.