Kína: Windows helyett Jangfan

2002.07.23. 16:31
Egy kínai napilap jelentése szerint kínai vállalatok és egyetemek közösen dolgoznak egy olyan operációs rendszeren, amelynek feladata megtörni a "külföldi vállalatok monopóliumát az irodai szoftverek terén."
A 18 kínai vállalat és több egyetem együttműködésével indított szoftverfejlesztési program célja egy Windows 98-hoz hasonló és egy Office programcsomaghoz hasonló irodai szoftver bemutatása. A pekingi IT Ipari Fejlesztési Központ közlése szerint a részvevők a múlt héten két programon kezdtek el munkálkodni: a Jangfanon illetve a Csihangon (mindkettő jelentése: vitorlabontás).

A kínai programozók igyekezetét fűti, hogy szeretnék megdönteni a Microsoft uralmát a kínai PC-ken. "Megtörjük a külföldi irodai szoftverkészítők monopóliumát a kínai piacon" - fogalmaz a People's Daily, amely úgy értesült, a Jangfan 1.0 operációs rendszert már állami hivatalokban tesztelik. A végső verziót az igéretek szerint egy év múlva mutatják be.

Népi forráskód

Dan Kusnetzky a New Scientistnek úgy értékelte, hogy a Microsoft ellen induló kínai oprendszer valószínűleg nyílt forráskódú: a már létező linuxos alkalmazásokból viszonylag könnyű összeállítani egy ilyen szoftvert, vélekedett az IDC elemzője.

Erre utal, hogy a programban részt vesz a Vörös Lobogó Szoftvergyár, amely a kínai Vörös Lobogó Linuxot terjeszti.  • Hírek
  • Bankszámla