Jusztina
3 °C
16 °C

Email a tévében

2002.06.05. 16:27
Pár év múlva megtörténhet, hogy a meccs nézése közben apró ikon bukkan fel a képernyő jobb alsó sarkában, jelezve: email érkezett. De addig is, amíg megjelennek a Java-támogatással rendelkező tévék, el lehet játszadozni a Javás mobiltelefonokkal. Ezekből 2006-ra akár egymilliárd darab is forgalomba kerülhet.
A Java jelenleg az egyik legelterjedtebb internetes programozási nyelv. A Sun nemrégiben kezdte kiterjeszteni a platformfüggetlen Java-szabványt a mobiltelefonokra, PDA-kra, autós rendszerekre és otthoni internetes eszközökre is. Az új szolgáltatás a Java 2 Platform, Micro Edition (J2ME) névre hallgat. A Sun, a Nextel Communications és a Motorola már bevezette az első Java-technológiával működtetett telefonokat és szolgáltatásokat, és a Sony Ericcson is aláírt a Sun-nal egy licencszerződést.

Programok az internetről

Egyes becslések szerint 2006-ra több mint egymilliárd Java alapú kézi készülék lesz forgalomban. Az újabb és újabb programokat természetesen le lehet majd tölteni az internetről, ezért valószínűleg sok mobiltulajdonos fog kiépíteni eddig csak a PC-felhasználókra jellemző attitűdöt: divat lesz a töltögetés és a szoftverek állandó frissítése, cserélgetése. Warezoldalakról egyelőre nincs hír.

Internet, nem wap

A Java-alkalmazásoknak a mobiltelefonokban alapvetően kétféle felhasználási módja lehet: a hálózati szolgáltatások biztosítják a hozzáférést olyan információkhoz, internetes adatbázisokhoz, melyek eddig csak PC-vel voltak elérhetők, és természetesen léteznek a készülékeken "helyben" használt alkalmazások. Ezek lehetnek játékok, személyes információkat rendszerező szoftverek, vagy a telefonok, PDA-k saját kezelőprogramjai is. A technológia lehetővé teszi a sávszélesség intelligensebb kihasználását, mivel az alkalmazások letöltődnek a készülékekere, és csak akkor kapcsolódnak a hálózatra, ha adatokra van szükség a szerverről. A J2ME platformfüggetlensége révén ugyanazt az alkalmazást bármely támogatott készüléken futtatni lehet.

Email a tévében

A fejlesztők reményei szerint a Java világhódító útja nem áll meg a mobiloknál és a PDA-knál, a programnyelv az internetre csatlakoztatható eszközök legtöbbjébe előbb-utóbb integrálva lesz. Kézenfekvő fejlesztési terepet kínál a televízió: ez az egyetlen olyan elektromos szerkezet, amely elterjedtebb a mobiltelefonnál is. Bár tévére kapcsolható Javás berendezések már most is léteznek, a digitális televíziózás elterjedésével általánossá válhat, hogy az emailek, SMS-ek a képernyőn is olvashatók lesznek.