Árpád
-2 °C
4 °C

Email a tévében

2002.06.05. 16:27
Pár év múlva megtörténhet, hogy a meccs nézése közben apró ikon bukkan fel a képernyő jobb alsó sarkában, jelezve: email érkezett. De addig is, amíg megjelennek a Java-támogatással rendelkező tévék, el lehet játszadozni a Javás mobiltelefonokkal. Ezekből 2006-ra akár egymilliárd darab is forgalomba kerülhet.
A Java jelenleg az egyik legelterjedtebb internetes programozási nyelv. A Sun nemrégiben kezdte kiterjeszteni a platformfüggetlen Java-szabványt a mobiltelefonokra, PDA-kra, autós rendszerekre és otthoni internetes eszközökre is. Az új szolgáltatás a Java 2 Platform, Micro Edition (J2ME) névre hallgat. A Sun, a Nextel Communications és a Motorola már bevezette az első Java-technológiával működtetett telefonokat és szolgáltatásokat, és a Sony Ericcson is aláírt a Sun-nal egy licencszerződést.

Programok az internetről

Egyes becslések szerint 2006-ra több mint egymilliárd Java alapú kézi készülék lesz forgalomban. Az újabb és újabb programokat természetesen le lehet majd tölteni az internetről, ezért valószínűleg sok mobiltulajdonos fog kiépíteni eddig csak a PC-felhasználókra jellemző attitűdöt: divat lesz a töltögetés és a szoftverek állandó frissítése, cserélgetése. Warezoldalakról egyelőre nincs hír.

Internet, nem wap

A Java-alkalmazásoknak a mobiltelefonokban alapvetően kétféle felhasználási módja lehet: a hálózati szolgáltatások biztosítják a hozzáférést olyan információkhoz, internetes adatbázisokhoz, melyek eddig csak PC-vel voltak elérhetők, és természetesen léteznek a készülékeken "helyben" használt alkalmazások. Ezek lehetnek játékok, személyes információkat rendszerező szoftverek, vagy a telefonok, PDA-k saját kezelőprogramjai is. A technológia lehetővé teszi a sávszélesség intelligensebb kihasználását, mivel az alkalmazások letöltődnek a készülékekere, és csak akkor kapcsolódnak a hálózatra, ha adatokra van szükség a szerverről. A J2ME platformfüggetlensége révén ugyanazt az alkalmazást bármely támogatott készüléken futtatni lehet.

Email a tévében

A fejlesztők reményei szerint a Java világhódító útja nem áll meg a mobiloknál és a PDA-knál, a programnyelv az internetre csatlakoztatható eszközök legtöbbjébe előbb-utóbb integrálva lesz. Kézenfekvő fejlesztési terepet kínál a televízió: ez az egyetlen olyan elektromos szerkezet, amely elterjedtebb a mobiltelefonnál is. Bár tévére kapcsolható Javás berendezések már most is léteznek, a digitális televíziózás elterjedésével általánossá válhat, hogy az emailek, SMS-ek a képernyőn is olvashatók lesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?