JPEG2000: a méret a lényeg

2000.01.03. 11:43
A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal JPEG2000 Bizottsága véglegesítette egy új képtömörítő algoritmus specifikációit, mellyel akár 200-szoros méretcsökkenés is elérhető, a képminőség érzékelhető romlása nélkül. A JPEG2000 specifikációt várhatóan 2001-ben fogadják el, ekkor válik ISO 15444-es szabvánnyá. Az algoritmus a Fourier-transzformációk helyett wavelet-transzformációk használatával éri el a jelentős méretcsökkenést.
A JPEG2000 specifikációjának második részével, mely speciális kiegészítéseket tartalmaz majd, 2001-re készül el a bizottság. A már elkészült specifikáció nem tartalmaz jogdíjköteles elemeket, a második rész azonban számos harmadik fél által készített kiegészítést tartalmaz majd, melyek közt lehetnek jogdíjkötelesek is. Tervezik például a szövegkezelés javítását, az algoritmus ugyanis egy képfájl tömörítése közben is képes lesz tömörítési módot váltani. A jelenlegi JPEG-tömörítés elmossa a betűk körvonalait egy színes képeket és fekete-fehér szöveget tartalmazó újságoldal tömörítése során, így karakterfelismerő programmal nehéz beolvasni a szöveget. A JPEG2000 ezzel szemben képes lesz megkülönböztetni az oldalba illesztett képet és a szöveget, melyeket különbözőképpen tömörít, megőrizve a betűk éles körvonalait.

PNG a GIF helyett

Világméretű kampányt indítottak az internetezők, a szabad szoftver támogatói és a személyes adatok harcos védelmezői a GIF formátum ellen. A képformátum lelkét képező LZW tömörítés szabadalmazója, a Unisys ugyanis ötezer dolláros licenszdíjat követel minden egyes weboldaltól, amelyen GIF formátumú képek szerepelnek. A Burn All GIFs (Égess el minden GIFet) nevű csoport azt javasolja a weboldalak készítőinek, hogy térjenek át a szabadalommal nem védett PNG nevű képformátumra, melyet a böngészőprogramok éppúgy képesek megjeleníteni, mint a JPG és GIF formátumú képeket.

A szabványtervezet második részében szerepel majd a mozgókép leírása is. A jelenlegi mozgóképgyártó programok JPEG formátumban mentik el az egyes képkockákat, majd azokat gyors egymásutánban vetítve hozzák létre az animációt. A képeket összefűző, sorrendjüket meghatározó adatokat a programok a képektől függetlenül tárolják. A JPEG2000 szabványtervezet meghatározza majd a segédadatok tárolásának helyét. Kai Barthel, a szabványtervezet előkészítésében közreműködő LuraTech szoftvercég fejlesztési igazgatója szerint elképzelhető, hogy egyszerűen a QuickTime formátumot alkalmazzák majd a JPEG2000 mozgóképeknél. Erről azonban csak 2000 folyamán születik döntés. A JPG2000-rel 200-szorosan tömörített képek jobb minőségűek lesznek, mint a jelenlegi JPEG képek ötszörösen tömörítve. A technológia lényege, hogy a jelenlegi JPEG által a diszkrét koszinusztranszformáció (DCT) során használt szinuszhullámok helyett a JPEG2000 waveleteket alkalmaz.

A JPEG2000 szabványtervezet első részébe a LuraTech, a Ricoh és más cégek szabadalmazott eljárásainak részletei is bekerültek. Barthel szerint valamennyi érintett cég aláírta azt a megállapodást, melynek értelmében a fejlesztők jogdíjmentesen használhatják a szabványtervezet első részét.  • Tippek
  • Lakáshitel