Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

JPEG2000: a méret a lényeg

2000.01.03. 11:43
A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal JPEG2000 Bizottsága véglegesítette egy új képtömörítő algoritmus specifikációit, mellyel akár 200-szoros méretcsökkenés is elérhető, a képminőség érzékelhető romlása nélkül. A JPEG2000 specifikációt várhatóan 2001-ben fogadják el, ekkor válik ISO 15444-es szabvánnyá. Az algoritmus a Fourier-transzformációk helyett wavelet-transzformációk használatával éri el a jelentős méretcsökkenést.
A JPEG2000 specifikációjának második részével, mely speciális kiegészítéseket tartalmaz majd, 2001-re készül el a bizottság. A már elkészült specifikáció nem tartalmaz jogdíjköteles elemeket, a második rész azonban számos harmadik fél által készített kiegészítést tartalmaz majd, melyek közt lehetnek jogdíjkötelesek is. Tervezik például a szövegkezelés javítását, az algoritmus ugyanis egy képfájl tömörítése közben is képes lesz tömörítési módot váltani. A jelenlegi JPEG-tömörítés elmossa a betűk körvonalait egy színes képeket és fekete-fehér szöveget tartalmazó újságoldal tömörítése során, így karakterfelismerő programmal nehéz beolvasni a szöveget. A JPEG2000 ezzel szemben képes lesz megkülönböztetni az oldalba illesztett képet és a szöveget, melyeket különbözőképpen tömörít, megőrizve a betűk éles körvonalait.

PNG a GIF helyett

Világméretű kampányt indítottak az internetezők, a szabad szoftver támogatói és a személyes adatok harcos védelmezői a GIF formátum ellen. A képformátum lelkét képező LZW tömörítés szabadalmazója, a Unisys ugyanis ötezer dolláros licenszdíjat követel minden egyes weboldaltól, amelyen GIF formátumú képek szerepelnek. A Burn All GIFs (Égess el minden GIFet) nevű csoport azt javasolja a weboldalak készítőinek, hogy térjenek át a szabadalommal nem védett PNG nevű képformátumra, melyet a böngészőprogramok éppúgy képesek megjeleníteni, mint a JPG és GIF formátumú képeket.

A szabványtervezet második részében szerepel majd a mozgókép leírása is. A jelenlegi mozgóképgyártó programok JPEG formátumban mentik el az egyes képkockákat, majd azokat gyors egymásutánban vetítve hozzák létre az animációt. A képeket összefűző, sorrendjüket meghatározó adatokat a programok a képektől függetlenül tárolják. A JPEG2000 szabványtervezet meghatározza majd a segédadatok tárolásának helyét. Kai Barthel, a szabványtervezet előkészítésében közreműködő LuraTech szoftvercég fejlesztési igazgatója szerint elképzelhető, hogy egyszerűen a QuickTime formátumot alkalmazzák majd a JPEG2000 mozgóképeknél. Erről azonban csak 2000 folyamán születik döntés. A JPG2000-rel 200-szorosan tömörített képek jobb minőségűek lesznek, mint a jelenlegi JPEG képek ötszörösen tömörítve. A technológia lényege, hogy a jelenlegi JPEG által a diszkrét koszinusztranszformáció (DCT) során használt szinuszhullámok helyett a JPEG2000 waveleteket alkalmaz.

A JPEG2000 szabványtervezet első részébe a LuraTech, a Ricoh és más cégek szabadalmazott eljárásainak részletei is bekerültek. Barthel szerint valamennyi érintett cég aláírta azt a megállapodást, melynek értelmében a fejlesztők jogdíjmentesen használhatják a szabványtervezet első részét.