Alfréd
-2 °C
2 °C

Kaspersky: nincs jó vírus

2003.02.08. 23:21
Készített már tesztelési célból vírust, és játszani is szeret a számítógéppel, mondta el az Index olvasóinak Eugene Kaspersky, a világhírű orosz vírusirtó cég alapítója. Véleménye szerint nem létezik "jó vírus", és univerzális hardver azonosítóval csökkenthető volna a támadások száma.
A szakértő olvasói kérdésre elmondta, hogy a víruskészítőket három kategóriába sorolja. Az elsőbe a "huligánok" tartoznak, akik csak a balhé kedvéért írnak vírusokat, a második kategóriába azok a bűnözők, akik pénzt szeretnének keresni a tevékenységükkel, a harmadik kategóriába pedig az e-terroristák, akik tudatosan próbálják megbénítani az internetes kommunikációt. Úgy tűnik, hogy nem mindegyik vírusíró van tisztában azzal, mekkora kárt fog okozni a vírusa.

A védelmen dolgozó cégeknek is használniuk kell a vírusépítő alkalmazásokat, hogy teszteljék a vírusfelismerő fejlesztéseket. A teszt után azonban ezeket a vírusokat megsemmisítik. A vírusgyűjteményt sem osztják meg mással, csak a többi antivírus-céggel. A gyűjteményükben nagyjából 400 ezer darab vírus szerepel, amelyek összesen mintegy 10 gigabyte helyet foglalnak.

Kaspersky rendet tenne a neten
A legújabb SQLSlammer féregvírussal kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy az ilyen vírusok ellen is lehet védekezni, például olyan tűzfalakkal, amelyek blokkolják a vírusok által generált forgalmat. A névszerverek elleni támadás annak idején nem teszt volt, tényleg megpróbálták leállítani az internetet. Ez a támadás 6 százalékkal lassította az internetes forgalmat. Az SQLSlammer - ami teljesen más típusú volt - Európában 20 százalékkal lassította az internetet. A szakértő meggyőződése, hogy több ilyen támadás várható, és még ezeknél is sikeresebbek lesznek.

Ez azt is jelenti, hogy előbb-utóbb egy ilyen támadás tényleg megbénítja a netet, ha csak órákra is. Ekkor nem lesz sem e-mail, sem web, semmi más hozzáférhető. Eugene Kaspersky szerint az internet védelmére a jövőben sokkal szigorúbb szabályokat kell bevezetni, például a hardver-azonosítást, ami a felhasználók online jogosítványaként szolgálna. Véleménye szerint csak a szigor csökkentheti a támadások számát. Az internetes anonimitás olyan, mintha rendszám nélkül lehetne vezetni az utakon.

Az újfajta vírusokkal az a probléma, hogy ezek a számítógépek sebességével terjednek, az antivírus programokat pedig emberek írják, tehát hosszabb a reakcióidejük. Azt sem lehet megjósolni, hogy milyen típusú lesz a következő nagy fertőzés. Ráadásul minél komplexebbé válnak a szoftverek, annál több olyan hiba marad bennük, amiket ki tudnak használni a vírusírók.

A cégnél dolgozó szakértők egyébként a vírusok közül a köznapiakat egyáltalán nem fejtik vissza, másokról viszont mindent meg kell tudni, ezért teljes egészében visszafejtik őket.

Az új vírusokat a vállalat az ügyfeleitől, vírusgyűjtő szakértőktől, illetve a többi antivírus-cégtől kapja, ez utóbbiakkal rendszeresen megosztják az értesüléseiket is. Vannak ezen kívül úgy beállított szervereik, amelyek automatikusan megfogják és továbbküldik az új vírusokat.

A vírusírókra kiszabandó büntetésről szólva Eugene Kaspersky kifejtette, meg kell különböztetni a szerzőket. Tehát a huligánokra, a bűnözőkre, illetve a terroristákra amúgy is érvényes szabályokat alkalmazná.

Az irak konfliktussal kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, várhatóan lesznek olyan vírusok, amelyek megpróbálják például a subjectben kihasználni a háború adta lehetőséget, hogy az emberek megnyissák a vírust. Amerikai szervereket biztos támadni fognak, de a vírusokat nem lehet országokra célozni.