Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fizetős tartalmak a Kazaa-n

2002.05.21. 17:21
Egy nagyszabású teszt keretében fizetős tartalmak jelentek meg a Kazaa fájlcserélő hálózaton. A rendszer mostanáig több millió felhasználót szerzett, akik ingyen csereberélnek zenei és videofájlokat. Az új szolgáltatás első hallásra nem tűnik forradalminak: a program keresőjének találatai közé fizetős tartalmakhoz vezető linket rak.
Hétfőtől a Kazaa felhasználói a keresési funkció révén nem csak szabadon hozzáférhető MP3 fájlokhoz juthatnak hozzá, hanem a nagy lemezcégekhez és más szolgáltatókhoz vezető linkeket és célzott reklámokat kapnak.

A Kazaa legfrissebb verziójával egy olyan fájl is felkerül a gépre, amely a Brilliant Digital Entertainment által kifejlesztett Altnet ügyfeleinek indexeként működik. Ez tartalmazza azt az információt, hogy az adott cég milyen tartalmakat kínál fel, és a Kazaa keresőjében mely kulcsszavakhoz vásárolta meg a kapcsolódást.

Botrány a besurranó tartalom körül

Az új funkcióra meglehetős árnyékot vet a korábbi botrány, amely az Altnet miatt robbant ki egy hónappal ezelőtt. Akkor néhány felhasználó véletlenül figyelt fel arra, hogy a program csendben feltelepült a gépükre, és saját külön hálózatra kapcsolódik.

Az Altnet szárnybontogatása után néhány héttel az online fájlcserélő közösség a beindult új szolgáltatást figyelheti árgus szemmel. A Brilliant Digital ügyvezetője, Kevin Bermeister egy interjúban elismerte, hogy a meglepetés ereje visszaütött rájuk. De amint beindul az Altnet, eloszlatják a Kazaa-t használók rossz érzéseit - idézte a cégvezetőt a CNet.

Első változatában az Altnet a Kazaa hálózatán bonyolódó napi 120 millió keresést szórja meg fizetős tartalmakhoz vezető linkekkel. Ez a megoldás (fizess, hogy jó helyre kerüljön a hirdetés) egyre inkább bevettnek számít a világhálón.

Igényfelmérés

Ezen az úton tesztelnék a fogyasztók fizetős tartalmak és szolgáltatások iránt ébredő étvágyát. Az internet hajnalán gyakorlattá vált, hogy ingyenes a tartalmakhoz való hozzáférés. Sok online cég kereste a módját, hogyan lehetne ezt a bevételt nem hozó stratégiát feladni, és fizetőssé tenni a hozzáférést, de az eredmények nem mindig voltak biztatóak.

A nagy lemezkiadó cégek indítottak ugyan előfizetői rendszerben saját online szolgáltatást, de ennek megbocsáthatatlan hibája volt a letölthető számok korlátozott köre és a CD írást és a hordozható MP3 lejátszóba töltést kizáró felhasználói szabályok. Az Altnet célja más szempontból ugyan, de ennél is merészebb: a fájlcserélő felhasználók zsebéből próbálja kicsalogatni a bankjegyeket.

Mint ismeretes, a P2P fájlcserélő szolgáltatásokat a szerzői jogokat birtokló cégek jogi úton próbálják ellehetetleníteni. A lemezcégek és a filmstúdiók jogi csatározások útján sorra elérték a virágzó szolgáltatások bezárását, tavaly például az igen népszerű Napster is erre a sorsra jutott.

Legitimizáció

De a Kazaa-val együttműködő Altnet megmutathatja, hogy a fájlcserének megvan a legitim üzleti formája. Ezzel az érvre alapozva egy bíróság aztán elismerheti a hálózat működésének jogszerűségét.

Ez azonban kétélű fegyver - mondta a CNetnek Joe Laszlo, a Jupiter Research elemzője. Sok nagy kiadóvállalat ugyanis van elég agyafúrt ahhoz, hogy semmivel ne támassza alá a Kazaa legitimációját.

A fentiek ellenére néhány jele azért mutatkozik annak, hogy enyhül a lemezcégek ellenállása a fájlcserélő hálózatokkal szemben. A Sony a múlt héten egyezett meg a CenterSpan-nal egyes számainak az újraindított Scour fájlcserélő hálózaton történő terjesztéséről. A rendszert annak érdekében átdolgozták, hogy a nem engedélyezett tartalmakat ne lehessen rajta továbbítani.

Az Altnet szintén nagy reményeket fűz a kiadók és a kalóz fájlcserélők világa közti szakadék esetleges áthidalásához. De most kettős akadályt kell vennie: el kell oszlatnia egyrészt a Kazaa iránt mutatkozó bizalmatlanságot, illetve a felhasználók aggodalmait az Altnet lopakodó bemutatkozása miatt.

A hálózat megjelenésekor ugyanis sokan attól tartottak, hogy elveszítik a saját gépük feletti ellenőrzést. Amint azonban lecsitult az első vihar, a figyelem az Altnet működésére és üzleti tervére terelődött. Hiszen ez a megoldás végül is az anarchikus működésű P2P közösségeket bevételi forrássá kívánja alakítani.

Nem adhatják tovább

Hétfőtől kezdve, ha valaki keres a Kazaa-n, a keresés az Altnet indexében is lefut. Ha megfelelő fizetős tartalom köthető a kulcsszóhoz, az a Kazaa programban a legjobb találatok közé bekerül a listába. A rendszer indulásakor néhány cég, például az Infogrames játékforgalmazó és az EMI-hez tartozó 2KSounds, már jelen lesz a kínálati listán. De a felkínált tartalmak csak a központi szerverükön hozzáférhetőek, a felhasználó nem adhatja tovább őket.

A fizetős fájlokat a Microsoft digitális védelmével látják el. A kódot csekély összegű fizetség után, telefonkártyákról levont "micropayment" ellenében lehetne feloldani - mondta Bermeister.

Az Altnet vezetője azt reméli: sikerül meggyőzni a kiadókat a legális tartalom elérhetővé tételéről. A fájlcserélő felhasználók gyorsan jó útra térhetnek, ha kalózmásolatok mellett feltűnnek az ellenőrzött, jó minőségű felvételek is.

Van, aki fizetne

"Nem hiszem azt, hogy az emberek szükségszerűen lopni akarnak. Megvan a piacnak az a része, amely semmilyen körülmények között nem akar fizetni. De van egy olyan hányad is, akik a jó minőség mellett döntenének" - mondta Bermeister.

Az Altnet második fokozata júliusban indul. Ekkor a nagyteljesítményű gépek előtt ülő felhasználóknak felkínálják a lehetőséget, hogy csatlakozzanak a hálózathoz átviteli csomópontként. Ezért cserébe például ingyenes hoteltartózkodásokat és repülő törzsutas kilométereket kaphatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!