Az új Kazaa felhasználói albumokat cserélhetnek

2002.09.24. 16:11
A Kazaa fájlcserélő új változatában már teljes albumok is egybefűzhetők, ami fokozhatja a kiadók haragját. A felhasználóktól beérkező értékelések azonnal leleplezik hamis és vírusos letöltéseket.
A Sharman Networks hétfőn letölthetővé tette kedvelt P2P szoftvere, a Kazaa Media Desktop második verzióját. Az átdolgozott külsőn kívül a Kazaa V2 néhány érdekes új tulajdonsággal rendelkezik.

Immár lehetséges a számok és fájlok playlistbe rendezése, vagyis elég egy egérkattintás, hogy a másik felhasználó gépéről a teljes összeállítás letöltődjön.

A fake nem kell senkinek

Ez a képesség újból a barikádokra hívhatja a zenei ipart, hiszen így most már egy kattintással playlist alakjában akár teljes lemezeket le lehet tölteni. Az Integrity Rating elnevezésű funkció a P2P fejlesztőcég válasza a letöltést megkeserítő, utóbbi időben megszaporodott hamis, csonkolt és vírusos fájlokra.

A felhasználóknak lehetősége van a kínálatban szereplő fájlok minőségének értékelésére, így a hamisított zenék és filmek hamar lelepleződnek. Aki a Kazaa-t gyakran használja, és részt vesz a minőségbiztosítás nemes munkájában (Participation Level), a letöltési várólistákon előresorolódik, magyarán protekciós lesz.

Beépített vírusirtó

Ezen kívül a Kazaa V2 lehetővé teszi a weben keresést közvetlenül a programból. Az elődjéhez képest több képformátumot támogat, részét képezi a Bullguard beépített vírusirtója, a kezelőfelület pedig többféle külsőt (skin) ölthet.

A Sharman Networks szerint a programot tavaly óta 120 millió példányban töltötték le, és alighanem a web történelmének legnépszerűbb szoftverévé vált. Jelenleg a FastTrack hálózatban időnként egyszerre 3 millió felhasználó tolong. Nem csoda, hogy már több cég érdeklődését felkeltette a potenciális vásárlói kör.

Legális zene, hirdetések

Így például a Cornerband online zeneforgalmazó 30 nagyreményű zenekara legjobb számait 90 napig kínálja digitális szerzői jogvédelem (DRM) alatt álló letöltés formájában. A Cornerband számokat a Kazaa-ba integrált Altnet szoftver automatikusan beleszórja a találati listákba. Ezen kívül az európai Tiscali internet szolgáltató a Kazaa-n reklámozza magát.

Megy tovább a per

Bár a Sharman Networks a jelek szerint megtalálta a módját annak, hogy készpénzre váltsa a P2P kínálata által gerjesztett forgalmat, nem feledkezhetnek el arról, hogy a felhasználók naponta több százezer szerzői jogsértést követlen el.

Emiatt a Sharmannak és a FastTrack hálózatot felállító korábbi harcostársainak (Groskter, Morpheus) bíróság előtt kell felelnie. A zenei és filmiparral való kelletlen bírósági találkozás következő időpontját december 2-re tűzték ki.  • Hírek
  • Árfolyam