Kémszoftverek állami megrendelésre

2001.03.27. 14:01
Egyre szaporodnak a telekommunikációs eszközök felhasználóinak lehallgatására, megfigyelésére kifejlesztett programok, lásd PROMIS, DIRT, Echelon. Ezeket a kémkedésre alkalmas szoftvereket nem elsősorban csintalan crackerek és hackerek gyártják, hanem gyakran állami megbízásokra készülnek. A média azonban erről az állampolgári jogokat veszélyeztető jelenségről általában diszkréten hallgat.
Hányan hallottak Danny Casoralóról, aki gyanús körülmények között vetett véget életének, miután az általa Polipnak - lásd a híres olasz krimisorozat - elkeresztelt bűnügyi szövetkezet nyomára bukkant. Casoralo az úgynevezett PROMIS szoftver program körüli botrányok leleplezéséről lett híres. A PROMIS (Prosecutor's Management Information System) eredetileg az amerikai ügyészi vezérlés adatkezelését volt hívatott egységesíteni - hogy segítse az adatrögzítést és a bűnügyi esetek felkutatását szerte az országban.

A programot az Inslaw nevű cég fejlesztette ki minisztériumi megbízásra. Később az FBI és a CIA is alkalmazta. Tulajdonképpen az ügyvédi irodák számítógépeinek egy hátsó kapuján (back door) keresztül biztosított összeköttetetést, ami lehetővé tette az egységesítést. A hátsó kapuk használatához a számítógépekhez is hozzá kellett tudni férni valamilyen módon, akár közvetlen csatlakozású terminálon, akár telefon vonalon keresztül.

Később, mikor az Inslaw non-profit vállalkozásból profitorientált céggé vedlett át, óriási tőkebefektetéssel tovább tökéletesítette a PROMIS-t, s megszületett a PROMIS 1. - ezt a piacon is megpróbálta értékesíteni. Magas beosztású minisztériumi tisztviselők a PROMIS első számú változatának a birtoklásával úgy vélték, hogy erre az új programra is jogot formálhatnak, és gyakorlatilag ellopták az Inslaw-tól a tökélesített PROMIS 1-et, amibe a számítógépes cég tönkre is ment. Bírósági ügy csak az eset után hét évvel lett a dologból, mert a minisztérium szívesen eltusolta volna az ügyet.

A PROMIS hátsó kapus rendszere sokakat ihletett önálló kémkedő programok kifejlesztésére. Állítólag a Windows 95 is hátsó kapun keresztül szolgáltatott információkat Bill Gatesnek a mit sem sejtő felhasználókról. A későbbi Windows 95-ösökről már eltávolították ezt a kiskaput A hátsó kapus hozzáférés politikai kémkedésre éppúgy alkalmas, mint vállalati alkalmazottak e-mailjeinek a leolvasására.

A DIRT "ellopja" a felhasználó billentyűit, miközben az gyanútlanul begépeli őket.

Philip Zimmerman filantropikus és demokrata lélektől fűtve elhatározta, hogy segédkezet nyújt a védekezésre képtelen polgároknak, és kifejlesztette a Pretty Good Privacyt. A Codex Data Systems által gyártott, kizárólag állami felhasználóknak licencszelt DIRT (Data Interception by Remote Transmission - adatlehallgatás távátvitellel) könnyedén maga alá gyűri ezt a programot is. A DIRT "ellopja" a felhasználó billentyűit, miközben az gyanútlanul begépeli őket.

Egy kis trójairól van szó, összesen 20 kilobájtot foglal el, és általában valamilyen parancs-programnak van álcázva, amit helyettesít és képes tökéletesen utánozni. Aztán betüremkedik a hardware egy nem használt kis sarkába, ahol lerak egy "titkos file-t mindenféle rosszindulatú utasítással ellátva - mint pl. " Lépj kapcsolatba a program küldőjével és jelents mindent, amit látsz!". Aztán visszacseréli magát az eredeti parancs-programra, majd el is tünteti magát, eltörölve minden nyomot.

Végül az egyre ismertebb Echelon is az általános paranoia létjogosultságát látszik alátámasztani. Ez egy szűrő technológia, ami globális elektronikai kommunikációt felügyelő rendszerként működik. Az Észak-Amerikából kiáramló, illetve oda beérkező szatellit, mikrohullámú és mobiltelefonos kommunikációt ellenőrzi. A rá vonatkozó törvényi megállapodások egyelőre nincsenek tisztázva, pedig az állampolgári jogokat nyilvánvalóan veszélyezteti. S ekkor még nem is szóltunk a hobbiból az Echelon rendszerre rákapcsolódó kíváncsiskodókról, kukkollókról, akik inkább ezen keresztül tájékozódnak a világ dolgairól, mint a szerintük kevésbé objektív, dezinformálásra hajlamos médiából.  • Tippek
  • Hírek