Adalbert
13 °C
21 °C

Vicces videón ég az új Windows

2006.08.01. 15:00
Videón megörökített kínos közjáték miatt vált nevetség tárgyává a Vista beszédfelismerő rendszere.

A Microsoft évek óta kísérletezik azzal, hogy egyszerűbbé tegye a számítógép használatát. Ehhez mindenekelőtt a beszédfelismerést használnák. Az új Windows képességeinek bizonyítására szervezett bemutatón a rendszer megbolondult.

A beszédfelismerés segítségével a szóban elhangzó szövegből írott dokumentum, illetve a számítógépet vezérelni képes parancsok válhatnak. A Vista beszédfelismerésének demonstrálására szervezett bemutatón csak azt sikerült bizonyítani, hogy a Microsoft mérnökei előtt hosszú út áll még.

Nagyothall a program

A YouTube-ra feltöltött videó szerint a Microsoft múlt heti elemzői konferenciáján a szoftvercég munkatársai szerették volna bemutatni az új operációs rendszer által megnyitott távlatokat, írta a Der Standard.

Az operátor diktálni próbált, azt mondta a számítógépnek: Dear mom (kedves mama). A képernyőn az jelent meg: Dear aunt (kedves nagynéni). A munkatárs korrigálni próbálta a szöveget (Fix Aunt!, azaz javítsd a nagynénit!).

Ehelyett a képernyőn ez jelent meg: Let's set (gyerünk, állítsd be). A szoftvercég munkatársa ezt követően kétségbeesésében háromszor ismételte Delete that (ezt töröld), majd hogy Select all (jelöld ki a szöveget) de ebből meg a következő szöveg keletkezett: so double the killer delete select all (így duplázd a gyilkost töröld jelöld ki mindet).

Kritizálják a folyamatos mentést

A Vista egyik további új funkciója adatvédelmi aggályokat vet fel, állítják szakértők. A Previous Versions (korábbi változatok) funkció nem csak a törölt fájlokat, de a dokumentumok korábbi változatait is elővarázsolja.

A megoldás nem teljesen új, az XP is rendelkezik az árnyékmásolat (Volume Shadow Copy) technológiával, amely rendszeresen pillanatfelvételt készít a fontos rendszerfájlokról. A felhasználó igényeinek megfelelően helyreállítási pontok (restore points) határozhatók meg a változások nyomon követésére.

Alapból tárol

A Vista esetében lényeges különbség, hogy a funkció alapból be van kapcsolva, és rendszeresen másolat készül egyes fájlokról és könyvtárakról. A Restore Previous Versions menüponttal az eltárolt mentések előhozhatók.

A funkció hasznáról vagy átkáról nézőpont szerint lehet vitatkozni. Immár nem elegendő egy dokumentum eltüntetéséhez azt a Lomtárban lehúzni. A merevlemezen való többszörös felülírás sem vezet automatikusan sikerre, ha a korábbi példányokból még maradt néhány.

A Previous Versions ezen kívül képes teljes könyvtárak egykori tartalmának előhívására. Ez a képesség az alkalmazottak tevékenységének megfigyeléséhez lehet hasznos. Bár a funkció letiltható, kérdés, hogy éppen céges környezetben ez lehetséges lesz-e.

Elraktározza a lemezen

A dokumentumok korábbi változtatásainak fennmaradásának problémáival nemrégiben közelebbről ismerkedhetett meg a brit kormány. Egy Word-fájl túl sokat fecsegett a keletkezése körülményeiről és a kellemetlenségük miatt eltávolított bekezdéseiről.

Az Office dokumentumokhoz képest a Previous Versions funkció teljesen máshogy viselkedik. A régi másolatokat mindenestül a merevlemezen erre elkülönített helyre pakolja. A titkos tár legkisebb mérete 300MB, de elfoglalhatja akár a lemezterület 15 százalékát is.