Krisztina
19 °C
25 °C

Dél-Korea leválik a Windowsról

2003.10.03. 09:39
A dél-koreai kormány azt tervezi, hogy 2007-ig az ország egyetemein, minisztériumaiban és kormányközeli szervezeteinél áttér a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazására.
A lépés vesztese a Microsoft volna, amelynek Windows operációs rendszerét és Office programcsomagját kivonnák a forgalomból az országban. Alig egy hónappal ezelőtt a kambodzsai Phnom Penhben írt alá megállapodást Japán, Kína és Dél-Korea a közösen kifejlesztendő saját nyílt forráskódú operációs rendszerről, emlékeztet a német Computerwoche számítástechnikai szaklap.

A dél-koreai informatikai és távközlési tárca adatai szerint négy éven belül az asztali PC-k szoftvereinek kereken 20 százalékát és a szerverszoftverek 30 százalékát lecserélnék.

Megtakarítás

A váltás sikerében bízó koreai kormány évente 300 millió dollárra rúgó megtakarításra számít. Ezen kívül a lépéssel a nemzeti informatikai rendszerek biztonságát is emelni kívánják.

Szakértők viszont szkeptikusan nyilatkoztak a kormány terveiről. Dél-Korea ugyanis nem rendelkezik elegendő szoftverfejlesztővel, hogy párhuzamosan ellássák két eltérő platform, a Windows és a Linux által támasztott feladatokat.

Nincs megtakarítás

A Microsoft Korea emellett arra utalt, hogy a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása csak első pillantásra tűnik olcsóbbnak. Közép- és hosszútávon egy Microsoft-rendszer a fenntartási és kezelési költségei kedvezőbbek, állítja a szoftverkonszern helyi kirendeltsége.