Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyereknyelven beszél a Microsoft

2005.10.12. 11:11
Gyerekeket és hobbiprogramozókat szeretne megnyerni a Microsoft, Coding4Fun elnevezésű kezdeményezésével. Új programnyelvével a vállalat "könnyed és vicces" lehetőséget kínál a fiatal fejlesztőknek új Windows-alkalmazások megírására.

A KPL-programnyelv (Kid's Programming Language) a Coding4Fun webszájtja szerint szórakoztatóvá teszi a programozást, ezért a Microsoft azt szeretné, ha a számítástechnika-oktatásban átvenné a Basic nyelv szerepét. A KPL-t Jon Schwartz, MorrisonSchwartz fejlesztője készítette, és ingyenesen letölthető a cég oldaláról.

Játéktermi játékok

A MorrisonSchwartz szoftverfejlesztő cég éppen klasszikus játéktermi játékok KPL-nyelven írt, számítógépes változatán dolgozik, az eredmény pár hónapon belül elérhető a Coding4Fun weboldalon, írta a Computerworld.

A KPL weboldalán a gyerekeknek szánt bevezető szöveg szerint a programnyelv lényege, hogy szórakoztat. "Azért hoztuk létre a KPL-t, mert úgy gondoljuk, hogy az a legjobb tanulás, ami vicces. Úgy alkottuk meg a KPL-t, hogy könnyen lehessen vele számítógépes játékokat írni. Természetesen nem csak a játékprogramozásra való, sok mást is meg lehet tanulni vele. De akkor a legjobb tanulni, ha a tanulás szórakoztat, nem igaz?"

Daniel Fernandez, a Microsoft termékmenedzsere szerint a KPL segítségével a gyerekek könnyen megismerhetik a programozás alapjait. A termékmenedzser a Computerworldnek elmondta: A KPL azért is hasznos, mert fejlesztőfelülete hasonló a szoftveróriás Visual Studio Express termékeihez - ezeket szintén műkedvelő programozóknak, de felnőtteknek ajánlják -, így a KPL megfelelő kiindulópontot jelent.

Agresszív kampány az új Microsoft-felhasználókért?

A Java-programozók fejlesztői csoportja, a JavaLobby alapítója agresszívnek nevezte a Microsoft új stratégiáját. Rick Ross szerint a szoftvercég erőszakosan igyekszik "Windowsra nevelni" a fiatalokat. "Ezzel minden gyereket arra nevelnek, hogy Microsoft-termékeket használjon az iskola után is" - fogalmazott.

A rivális programnyelv mellett elkötelezett Ross szerint a Microsoft azért tesz most erőfeszítéseket az iskolások megszerzésére, mert az utóbbi években a Java tört előre olyan programnyelvként, amelyet könnyű tanítani, és a diákok hamar megismerkednek vele az iskolában.

A Coding4 Fun szájt a Visual Studio Express termékek bétaverziójának kiadásával indult.