Alajos, Leila
20 °C
34 °C

260 méteres meteoritkrátert találtak a Google Earthszel

2008.03.26. 16:00
Az ausztrál geológus vasércet keresett a Google Earthön, először azt hitte, vulkanikus kürtőt talált, aztán kiderült, hogy egy több tízezer éves, 30 méter mély meteoritkrátert.

260 méter átmérőjű, 30 méter mély krátert talált egy geológus Ausztrália nyugati részén. Arthur Hickman saját magáról nevezte el a krátert, amit véletlenül, a Google Earth műholdas képeit böngészve talált meg. A kráter korát 10 és 100 ezer év közé becsülik, vagyis aránylag fiatal képződményről van szó. A geológusok szerint a krátert létrehozó meteorit 10-15 méteres lehetett.

Ez a harmincadik, Ausztráliában felfedezett, meteoritbecsapódás során létrejött kráter, az Earth Impact Database pedig összesen 174 hasonlóról tud a Földön. Annak ellenére nem azonosították eddig a tudósok, hogy mindössze 30 kilométerre van a legközelebbi lakott településtől, az 5000 lakosú Newman városától.

Dr. Hickman, és a Hickman-kráter

Hickman véletlenül találta meg a krátert a Google Earthön, ahol az ausztrál kormány megbízásából vasérc nyomait kereste a műholdas képek elemzésével. A jellegzetes kör alakú képződményt először vulkanikus eredetűnek gondolta, de amikor a helyszínen meggyőződött róla, hogy nincsenek vulkanikus kőzetek a kráterben, nyilvánvalóvá vált, hogy mit talált. "Csodálatos szépség, valóságos kis ékkő, fiatal és szinte érintetlen" - lelkendezett a felfedező és névadó a Sydney Morning Heraldnak.