Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Borland bízik a pingvinben

2001.05.09. 09:04
A hét elején kétnapos konferencián mutatta be a Borland új fejlesztőeszközeit, a márciusban megjelent linuxos Kylixot és a Delphi most készülő 6-os verzióját. A konferencián a szokásos sallangok mellett néhány, a fejlesztők számára kifejezetten érdekesnek mondható újdonságról is szó esett. Az előadások végén feltett kérdésekből kiderült, hogy a magyarországi informatikusok egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a keresztplatformos fejlesztés iránt, ebben pedig kitűnő alternatívát láthatnak a Borland Kylix fejlesztőeszközében, mely alapjaiban kompatibilis a jövőben megjelenő Delphi 6-tal, de azzal szemben nem Windows hanem Linux alatt fut.
Nagyításhoz kattintson a képre!
A Kylixról hazánkban tartott ugyan már egy bemutatót a Borland februárban, de a Delphivel való kompatibilitás az akkori 5-ös verzióval még nem volt egészen meggyőző. Az eddigi verziókban a Borland folyamatosan a VCL-re (visual component library) épített, ám a Kylix megjelenésével szakított ezzel a technológiával, és életre hívta a CLX-et, amit aztán a Delphi új verziójába is integrált, így biztosítva az átjárást a két rendszer között. A CLX gyakorlatilag a VCL linuxos (azazhogy inkabb a manapság egyre inkább szajkózott "platformfüggetlen") megvalósítása, tartalmazva azon kontrollok nagy részét, melyek a Windowsban rendszerszinten helyezkednek el.

Nem kell megrettenniük azoknak sem, akik az eddigi VCL-alapú fejlesztést kívánják folytatni, és eszük ágában sincs a pingvinek bűvöletébe esni, mert az új technológia mellett párhuzamosan fejlesztik a VCL-t is. Erre szükség is van, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy a Microsoft a várhatóan októberben megjelenő XP-ben - kinek örömére, kinek bánatára - jónéhány új kontrollal megörvendeztet majd.

Ha valaki ezek alapján szívesen kísérletezne a programok portolásával, azért nem árt áttekinteni az adatbázis-támogatást sem, hiszen a programok készítése túlmutat a "Hello World"-öt egérkattintásra megjelenítő háromsoros kódokon. A kisebb fejlesztők a legnagyobb hiányosságot a BDE (Borland Database Engine) teljes elhagyásában érezhetik, minthogy az mind a Kylixból, mind a Delphi 6-os verziójából teljes egészében kimaradt. Hiányozhat még a VCL-ből ismert Ado és Interbase Express, bár az utóbbi Jason Vokes, a cég termékmenedzserének tájékoztatása szerint lehetőségként megmaradt a CLX-ben is. Ezzel szemben létezik a fejlesztőcég új vívmánya, a DbExpress, nem elhanyagolható Oracle és MySql támogatással, mindössze 170 kbyte-os driverméretekkel (szemben a BDE 3-4 Mbyte-jával).

Akik eddig SQL-alapú lekérdezésekkel írták programjaikat, azoknak viszonylag egyszerű dolguk lesz a Linux alá portolással, noha van még néhány "apróság", ami hiányérzetet okozhat. Ilyen például a COM, OLE, ActiveX alapú komponensek, WinAPI hívások támogatottságának hiánya, amely azonban teljességgel érthető, a két platform alapjaiban való eltérései miatt. Ennek ellenére a technológia meggyőzőnek tűnik, a kérdés csak az, mekkora lesz az igény Linux és Windows alatt is futó rendszerek készítésére, de majd a felhasználók és az idő dönti el. Egy biztos: a Kylix már kapható, működik, lehet próbálkozni. Hogy a Delphi 6-os verziója mikor várható? David Intersimone, a cég fejlesztői kapcsolatokat irányító munkatársa szerint: "Majd ha elkészül".