Erzsébet
1 °C
4 °C

Pécén is fut a feltört Leopard

2007.10.29. 14:40
Egyelőre alig tud valamit azon felül hogy elindul, de egy nappal a megjelenés után már futtatható pécén is az új Mac orerációs rendszer.

Egyetlen nappal a Mac OSX 10 Leopard megjelenése után sikerült a hackereknek megoldani, hogy az operációs rendszer elinduljon pécén is. A témával foglalkozó fórumok szerint ehhez mindössze egy megbuherált Leopard dvd image-re van szükség (BitTorrenten közkézen kering, 4,7 giga körüli fájl), egy külön pécés patch-re, és egy usb drive-ra.

Persze a dolog még nem éppen tökéletes: egyrészt csak Intel processzoros gépeken megy, de ott is elég véletlenszerű, hogy hajlandó-e működni, jónéhány hardvert (hangkártya, hálózati kártya) nem kezel, tehát a gyakorlatban - még - szinte teljesen használhatatlan.

Valószínűleg a következő hetekben egyre jobb verziók fognak érkezni a pécésített warez-Leopardból (elvégre az iPhone feltörése is három hónap alatt jutott el a hosszadalmas hardveres műtéttől az egyklikkeléses, félperces törésig), de az extrém gyors hackelés inkább arra mutat rá, hogy az Apple, ha akarná, hivatalosan is kihozhatná pécére az operációs rendszert (ahogy a Safari böngészővel már megtette), technikailag legalábbis nem akadályozza ezt semmi. Ha a hackerek meg tudták csinálni, az Apple is meg tudja, a kérdés az, hogy vajon akarja-e.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?