István, Vajk
17 °C
34 °C

Pécén is fut a feltört Leopard

2007.10.29. 14:40
Egyelőre alig tud valamit azon felül hogy elindul, de egy nappal a megjelenés után már futtatható pécén is az új Mac orerációs rendszer.

Egyetlen nappal a Mac OSX 10 Leopard megjelenése után sikerült a hackereknek megoldani, hogy az operációs rendszer elinduljon pécén is. A témával foglalkozó fórumok szerint ehhez mindössze egy megbuherált Leopard dvd image-re van szükség (BitTorrenten közkézen kering, 4,7 giga körüli fájl), egy külön pécés patch-re, és egy usb drive-ra.

Persze a dolog még nem éppen tökéletes: egyrészt csak Intel processzoros gépeken megy, de ott is elég véletlenszerű, hogy hajlandó-e működni, jónéhány hardvert (hangkártya, hálózati kártya) nem kezel, tehát a gyakorlatban - még - szinte teljesen használhatatlan.

Valószínűleg a következő hetekben egyre jobb verziók fognak érkezni a pécésített warez-Leopardból (elvégre az iPhone feltörése is három hónap alatt jutott el a hosszadalmas hardveres műtéttől az egyklikkeléses, félperces törésig), de az extrém gyors hackelés inkább arra mutat rá, hogy az Apple, ha akarná, hivatalosan is kihozhatná pécére az operációs rendszert (ahogy a Safari böngészővel már megtette), technikailag legalábbis nem akadályozza ezt semmi. Ha a hackerek meg tudták csinálni, az Apple is meg tudja, a kérdés az, hogy vajon akarja-e.