Ervin
14 °C
21 °C

Megnyitja linuxos laborját a Microsoft

2006.04.07. 11:30
Nyilvánosságra hozza a Microsoft, hogy mivel foglalkozik a Linux operációs rendszert tesztelő belső laboratóriuma, hátha így több visszajelzést kap a microsoftos és nyílt forráskódú szoftvereket egyaránt használó ügyfeleitől.

Hosszú ideje átkozza a Microsoft a nyílt forráskódú szoftvereket, az április 3. és 6. között megrendezett LinuxWorld konferencián mégis igen fontos szereplő volt a szoftveróriás. Bill Hilf, a Microsoft platformstratégiájáért felelős vezetője például azt jelentett be, hogy egy új weboldalon keresztül próbálják meg elérni a nyílt forráskódú szoftvereket használó ügyfeleiket, hogy jobban megismerjék a problémáikat. A Port 25 névre keresztelt szájt emellett mindenkinek megmutatja majd, hogy mi történik a Microsoft linuxos laboratóriumában, ahol több mint háromszáz szerveren fut Linux, és a fejlesztők azt elemzik, hogy a nyílt forráskódú szoftverek miként működnek együtt a Microsoft szoftvereivel.

Hilf csapatának tagjai blogokban számolnak majd be az eredményeikről, és a Microsoft alkalmazottai videóra vett interjúkban számolnak majd be a nyílt forráskódú szoftverekkel szerzett tapasztalataikról, írja a Cnet. Az ügyfelek kérdésekkel is fordulhatnak majd a labor munkatársaihoz, így például megtudhatják, hogy miként működik együtt egy Linuxos rendszer a Microsoft levelezőszerverével.

Kíváncsian várjuk, hogy mennyire lesznek hitelesek a videók, és nem az lesz-e a céljuk, hogy a Microsoft saját termékeit népszerűsítsék. Hiszen a Microsoft kemény versenyben van a linuxos fejlesztőkkel, akik ingyen odaadják a felhasználóknak a szoftverek forráskódját, szemben a Microsofttal, aki minden kódját szigorúan őrzi, és alapvetően nem tartja jó megoldásnak a nyílt forráskódú licencet.

A Microsoft egyébként sok mindent próbál tenni annak érdekében, hogy a szoftverei jól működjenek a nyílt kódú termékekkel, még támogatást is nyújt a virtuális szerverén futó Linuxokhoz.