Konrád
8 °C
26 °C

Linuxot támogat a Microsoft

2006.04.05. 15:05
Teljes erőbedobással nyomul a Microsoft a virtuális szerverek piacán, és a siker érdekében még korábbi legfőbb ellenségeivel, a nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő cégekkel is hajlandó együttműködni. A szoftveróriás bejelentette, hogy a Virtual Server nevű terméke ingyenes lesz, és a rajta futó Linux operációs rendszerhez támogatást nyújt, illetve hogy a nyílt forráskódú Xen fejlesztőivel közösen küzd meg a piacvezető VMware céggel.

Eddig is lehetett Linuxot futtatni a Microsoft Virtual Server nevű szoftveren, de a szoftveróriás a kisujját sem mozdította, ha a felhasználók a nyílt forráskódú operációs rendszerek használatához segítséget igényeltek. Az április 3. és 6. között megrendezett Linuxworld konferencián azonban a Microsoft bejelentette, hogy huszonnégy órás támogatást kapnak a Red Hat és a Novell Linuxait futtató ügyfelek, ráadásul a Microsoft olyan kiegészítőket is kiad, amelyekkel a virtuális rendszeren jobb lesz az egér, a kijelzők és a SCSI lemezek linuxos támogatása.

A Virtual Server - ugyanúgy, mint a rivális megoldások - arra alkalmas, hogy egyetlen hardveren egyszerre több operációs rendszert lehessen futtatni. Ezeket a virtuális módban futó operációs rendszereket nagyon könnyen át lehet ültetni egyik gépről a másikra. E szoftver egyébként nagy segítséget nyújt azoknak a programozóknak is, akik többféle rendszerre írnak szoftvereket, így ugyanis nem kell egyszerre több számítógépet használniuk.

Menetrendszerinti csúszás

Mint számos egyéb termékét, a Microsoft kénytelen volt a jövő évre halasztani a Virtual Server bizonyos kiegészítőinek a megjelenését is, és emiatt a riválisai könnyen előnyre tehetnek szert, különösen hogy e téren a hardvergyártók is előreléptek: az Intel és az AMD legújabb csipjei kifejezetten támogatják a több operációs rendszer egyidejű, jelentős teljesítményromlás nélküli futtatását.

Az egyik legfőbb riválisnak számító VMware most azt próbálja megakadályozni, hogy az ügyfelei elforduljanak a termékeitől, és más formátumokkal kezdjenek el kísérletezni. Helyzetét megkönnyíti, hogy a Microsoftnak nincs a csúcskategóriás VMware ESX Serverhez hasonló terméke, és a Microsoft technológiája évekkel le van maradva a VMware mögött.

A Microsoft persze nem várakozik tétlenül. Kijátszotta egyik legütősebb aduját: ingyenessé tette a Virtual Servert, amely eddig 100 illetve 200 dollárba került; az ár a szoftvert futtató szerver processzorainak számától függött. A Microsoft reményei szerint az érdeklődők kétszer is meggondolják majd, hogy elköltsenek-e több ezer dollárt a konkurensek virtuális szervereire, vagy ehelyett inkább az ingyenes megoldást válasszák, írta a Register. A Microsoft ártámadására persze a VMware is felkészült, neki is van egy ingyenes terméke, igaz egyelőre béta változatban. A VMware helyzetét kissé megnehezíti, hogy a Microsoft lepaktált a rivális Xen fejlesztőcsapatával, amely fejlettebb technológiákkal rendelkezik, és a két cég együtt könnyen megszorongathatja a piacvezetőt.