Zsófia
17 °C
21 °C

Párizs Linuxra váltana

2004.02.04. 14:37
Az operációs rendszer cseréjének feltételei hasonlítanak a müncheni helyzetre, sőt mit több a tanácsadó cég is ugyanaz. Több jel arra mutat, hogy a francia főváros is a nyílt forráskód mellett dönt.
Miután München már letette a garast a Linux és az Open Source alkalmazása mellett, a francia főváros is vizsgálja annak lehetőségét, hogyan és mennyiért állhatna át Linuxra a közhivatalok 17 ezer számítógépes munkahelye és 400 szervere.

München volt az első nagyváros, amely a közhivatalai mintegy 14 ezer számítógépének Windowsról Linuxra való átállítása mellett döntött. A bajor tartományi főváros képviselőtestülete tavaly májusban fogadta el az erre vonatkozó határozatot.

Sasolták az elsőket

Ez a döntést a jelek szerint számos további európai nagyváros vezetése kísérte figyelemmel. Hiszen Párizs és London már szintén kézenfekvő alternatívaként vizsgálja a nyílt forráskódú operációs rendszert.

Ezen felül a francia főváros már meg is rendelte azt a tanulmányt, amely kimutathatja: milyen lépésekben hajtható végre az 1800 helyszínen elszórtan működő hivatalok 17 ezer számítógépes munkahelyének, 400 szerverének és 6000 alkalmazásának linuxos migrációja. Az erre vonatkozó tanulmányt az Unilog számítástechnikai cég készítheti el.

Az Unilog fordított

Ebben az az érdekes, hogy a müncheni döntéshozókat is az Unilog segítette, és a hosszas huzavona végén mégis a nyílt forráskód mellé tudta állítani a városatyákat. Ezért sokan arra számítanak, hogy Párizsban is hamarosan a pingvin (a Linux kabalafigurája) veszi át az uralmat. Franciaországban már néhány kisebb önkormányzat önállóan átállt a nyílt forráskódra, emlékeztet a silicon.de híroldal.

London szintén renitens

Természetesen még nem dőlt el Párizsban semmi, de ha a szerencse ismét a pingvin pártjára áll, a Microsoft számára ez egy újabb vereséggel érne fel. London polgármestere, a kendőzetlen stílusa miatt sokszor bírált Ken Livingstone a ZDNet szerint eközben ugyancsak azt mérlegeli, hogy Linuxszal lássa el a városát.