Virág
0 °C
2 °C

Hackerek zsarolják a Microsoftot

2003.06.30. 09:18
XBox-hackerek egy csoportja azt állítja, hogy biztonsági résre találtak a Microsoft játékkonzoljában, amely lehetővé teszi nem engedélyezett kód futtatását. Az ausztrál ZDNetnek névtelenül nyilatkozó hackerek azt követelik aMicrosofttól, hogy tegye lehetővé Linux futtatását az XBox konzolon, különben nyilvánosságra hozzák a konzol feltörésének módját. A szoftverkonszern erről hallgat, viszont állásfoglalást adott ki a müncheni Linux-átállással kapcsolatban.
A ZDNet Australia szerint ezzel megnyílt az út, hogy Linuxot futtasson az XBox. Mostanáig ehhez nagyobb hardver-átalakításra, égy külön "mod-chip" beépítésére volt szükség.

A feltörés korántsem mellékes hatása, hogy megnyílik az út az XBox játékokkal való kalózkodás előtt is. Ezért a hackerek még nem hozzák nyilvánosságra a felfedezésüket.

Erről akár teljesen le is mondanak, ha a Microsoft késznek mutatkozik kiadni a Linux legális futtatását lehetővé tevő információkat (signed Linux Loader). A redmondi konszern azonban az ajánlattal kapcsolatban hallgatásba burkolózik. Ha ez nem változik hamarosan, a hackerek készek az internet nyilvánossága elé tárni az információikat.

Sajnálatos München elpártolása

Május végén München városa úgy döntött, hogy a közintézményekben használt mintegy 14 ezer számítógépet a Microsoft Windows operációs rendszerről a nyílt forráskódú Linux operációs rendszerre és az ingyenes OpenOffice irodai szoftvercsomagra állítja át.

A Microsoft Deutschland most levelet intézett "partnereihez és ügyfeleihez", amelyben részletesen állást foglalnak a bajor tartományi főváros döntésével kapcsolatban.

Mint ismeretes, a szoftverkonszern intenzíven dolgozott a megbízás elnyeréséért. Tavasszal nyilvánvalóan az üzlet kútba esésétől tartva szakította meg svájci síszabadságát, és sietett Münchenbe Steve Ballmer, a Microsoft elnöke.

Kedvezőbb volt az ajánlat

Levelében a szoftvercég német leányvállalata azt hangsúlyozza, hogy ők nyújtották be "a messze kedvezőbb összköltséget kínáló alternatívát." Meggyőződésük, hogy a müncheni döntés nem lesz jelzésértékű.

Példaként itt a Microsoft Frankfurt döntését citálja, ahol ugyanazon a napon szerződésben hosszabbították meg az együttműködést. "Termékeink biztonságosabbak, gazdaságosabban működtethetőek és a technológia élvonalát képviselik" - idézi a Der Standard a levelet.

A fentieken túl a Microsoft hangsúlyozza, hogy a Linux/OSS témát nem tekinti hitvitának, és nem látja okát, hogy módosítson üzleti modelljén.

"Tudjuk, hogy jó szoftver csak úgy készülhet, ha a piac is kész érte pénzt adni. (...) A termékeink a Shared Source és a Government Security Program (GSP) kezdeményezésekkel éppen olyan átláthatóak, mint a nyílt forráskódú szoftverek. Ezért optimistán tekinthetünk a jövőbe" - írta partnereinek a Microsoft.