Aliz
6 °C
14 °C

Linuxos gépeket akar a német kormány

2002.07.05. 10:29
Második szakaszához érkezett a német közigazgatásban a szövetségi kormány által támogatott átállás a Microsoft szoftverekről a nyílt forráskódú Linux operációs rendszerre. Mostanáig csak a központi hálózati szervereket érintette a frissítés, de most az oprendszerváltást a munkahelyi gépekre is kiterjesztenék.
Otto Schily belügyminiszter (SPD) a Handelsblattnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Linux munkahelyi alkalmazását sokan még szkeptikusan ítélik meg. Ezért felkérte a információtechnológiai biztonsági hivatalt, hogy támogassa a szövetségi intézményeknél beinduló célzott projekteket, ahol az új operációs rendszer használhatóságát veszik górcső alá.

Az IBM segít Linuxot venni

"Eredmények ezen a téren az év végére várhatóak, és biztos vagyok benne, hogy ezzel a szkeptikusokat is sikerül majd meggyőzni", mondta Schily. A belügyminiszter a szeptember 11-i terrortámadásokra válaszul tárgyalásokat kezdeményezett, majd június elején együttműködési megállapodást kötött az IBM számítástechnikai konszernnel.

Ennek alapján a szövetségi, tartományi és települési hivatalok különösen előnyös feltételek mellett szerezhetnek be olyan szoftvereket, melyek a Linux operációs rendszeren alapulnak. A Microsoft Windows operációs rendszer alternatívájának alkalmazását az informatikai monokultúrák elkerülése, vagyis a nagyobb számítástechikai biztonság indokolja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?