Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Linuxos gépeket akar a német kormány

2002.07.05. 10:29
Második szakaszához érkezett a német közigazgatásban a szövetségi kormány által támogatott átállás a Microsoft szoftverekről a nyílt forráskódú Linux operációs rendszerre. Mostanáig csak a központi hálózati szervereket érintette a frissítés, de most az oprendszerváltást a munkahelyi gépekre is kiterjesztenék.
Otto Schily belügyminiszter (SPD) a Handelsblattnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Linux munkahelyi alkalmazását sokan még szkeptikusan ítélik meg. Ezért felkérte a információtechnológiai biztonsági hivatalt, hogy támogassa a szövetségi intézményeknél beinduló célzott projekteket, ahol az új operációs rendszer használhatóságát veszik górcső alá.

Az IBM segít Linuxot venni

"Eredmények ezen a téren az év végére várhatóak, és biztos vagyok benne, hogy ezzel a szkeptikusokat is sikerül majd meggyőzni", mondta Schily. A belügyminiszter a szeptember 11-i terrortámadásokra válaszul tárgyalásokat kezdeményezett, majd június elején együttműködési megállapodást kötött az IBM számítástechnikai konszernnel.

Ennek alapján a szövetségi, tartományi és települési hivatalok különösen előnyös feltételek mellett szerezhetnek be olyan szoftvereket, melyek a Linux operációs rendszeren alapulnak. A Microsoft Windows operációs rendszer alternatívájának alkalmazását az informatikai monokultúrák elkerülése, vagyis a nagyobb számítástechikai biztonság indokolja.