Viola
-5 °C
-2 °C

Online kipróbálható a Linux

2004.09.27. 13:10
A Linuxot szinte már minden felhasználó ki szerette volna próbálni, de a komplikációk miatt sokan visszarettentek a feladattól. A Linux gyakorlati viselkedését most távoli szerveren futó, böngészőn keresztül nyomkodható felületen mutatja be egy német cég.
A Linux kipróbálását kínálja az internetezőknek egy német weboldal. A kockázatok és mellékhatások nélküli megoldás nem igényel telepített alkalmazást, külön partíciót, vagy bootolható CD-lemezt, mivel elegendő hozzá egy böngésző.

A Wirtschaftsförderung Region Stuttgart GmbH (WRS) munkatársai olyan Linux-szervert helyeztek üzembe, amelyen a felhasználók a böngészőjük segítségével deríthetik fel az alternatív operációs rendszer titkait.

A próba próbája

Az "Open Source Demo Center" bepillantást enged a Linux világába. A szimulált operációs rendszer természetesen lassabb a megszokottnál, viszont jól működik. A megjelenített felület a Knoppix Linux disztribúcióra épül, írta a Der Spiegel.

A Knoppix maga is eleve egyfajta "próbalinux". CD-meghajtóból indítható, minden eleme teljes értékűen használható, ráadásul bőséges programcsomaggal egészítették ki. Az online tesztelhető Linux az ilyen rendszerrel való munkát kívánja bemutatni.

Ideiglenes fájl a kommunikációhoz

Az online teszt első lépése egy kis EXE fájl letöltése, amelyet a legtöbb böngésző először lement, majd a felhasználó engedélyével elindít. Az Internet Explorer közvetlenül engedi futtatni a kommunikációs fájlt.

A videokártya gyors tesztelését (a monitor képe megrezzen) követően a felhasználó nyomban a KDE 3.2, a Linux grafikus kezelőfelülete előtt ül. Tetszés szerint mindenre lehet kattintani, programok indíthatóak. Az Index szerette volna látni ezt a világot, viszont a szerver a túlzott érdeklődés miatt nem tudta fogadni a lekérdezést.

Kicsit lassúdad

A teszt egyedüli hátránya, hogy a valódi kipróbáláshoz túl lassú az átvitel, emlékeztet a Spiegel. Hiszen valójában közvetett a kapcsolat, a böngésző ablakán át a távoli szerveren Knoppix alatt zajló folyamatokat lehet figyelni.

A teszt tesztje így a felhasználó érdeklődésének felkeltését szolgálja. "A Demo Center a gazdaság és közigazgatás döntéshozói illetve az érdeklődő magánfelhasználók számára könnyítheti meg az első lépéseket a szabad szoftverek alkalmazása irányába" - írja a WRS weboldala.

Mindenki láthatja, hogy nem is olyan nagy a különbség, így enyhül a váltástól való félelem. A Linux és más nyílt forráskódú programok ma már hasonlítanak a Windows világában megszokottakhoz, jelentette ki Hans-Ulrich Schmid, a WRS munkatársa. A szakértő reményei szerint a tesztszörfölést követően a felhasználók nem nyugszanak, amíg élesben nem látják a Linuxot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!