Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Drágább lett a Linux név

2005.08.22. 12:13
A korábbi bejelentésnek megfelelően emeli a Linux márkanév kereskedelmi célú hasznosításának díját a márka védelmével megbízott intézet. A "Linux" kifejezés kereskedelmi használatáért régóta díjat kell fizetni, a fizetendő összeg viszont mostanáig csupán egyszeri 500 dollár (100 ezer forint) volt.

A Linux Mark intézet (LMI) korábbi bejelentésének megfelelően emelkedtek a Linux márkanév használatáért járó díjak. Elsőként 90 ausztrál cég kapott levelet, amelyben 2-5 ezer ausztrál dollár (302-755 ezer forint) befizetésére szólítják fel őket.

Ez az összeg akkor esedékes, amennyiben úgy döntenek, hogy tovább kívánják használni a márkanevet. Várhatóan további országokban is készülőben vannak a hasonló levelek, írta az osztrák Der Standard napilap.

Szabad szoftver és a tejelés

Ezt az eljárást nem fogadják mindenhol lelkesen, így a nyílt forráskódú közösségen belül is megszólaltak a kritikus hangok. Ezen vélemények szerint érthetetlen, hogyan lehet egyik kézzel a szoftveres szabadalmak ellen küzdeni, miközben a "Linux" név után díjakat és illetékeket követelnek.

Ezzel szemben az LMI úgy véli, hogy lehetetlen a márka védelmének biztosítása, ha nem követelnek pénzt a használatáért. A Linux márkához fűződő jogokkal 1997 óta a mozgalmat indító Linus Torvalds rendelkezik. Az LMI-t a programozó bízta meg a márka kezelésével.

A "Linux" kifejezés kereskedelmi használatáért már azóta díjat kell fizetni, a fizetendő összeg viszont mostanáig csupán egyszeri 500 dollár (100 ezer forint) volt. Az árak megemelését a márkavédelemmel kapcsolatos költségek meredek emelledése indokolja, közölte az LMI.