Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Majdnem ember nyerte a Loebner-díjat

2005.09.22. 10:43
A beszélgető mesterséges intelligenciák vetélkedésében idén négy induló közül egy brit programozó munkája, George bizonyult a legjobbnak.

PROGRAM: Helló, a nevem George és az ember én vagyok.
ZSŰRI: Helló, John vagyok.
PROGRAM: Hova valósi vagy?
ZSŰRI: Martha's Vineyardban lakom.
PROGRAM: Megyek a Marsra és beverem az arcod baseballütővel!

A Loebner-díj aranyérmét az nyerheti el, aki olyan mesterséges intelligenciával áll elő, amely átmegy a Turing-teszten, vagyis egy beszélgetés során nem különböztethető meg az embertől, és így szükségszerűen gondolkodó lénynek tekintendő.

Egy ilyen program alkotójának nem csak dicsőség üti a markát, hanem százezer dollár is - a feladat megoldása azonban rendkívül nehéz, így történhetett, hogy a fődíjat még senki sem vihette el, az aktuális győztes így a bronzérmet kapja a háromezer dolláros jutalommal együtt.

Idén különösen erős volt a Loebner-díjért induló versenyzők mezőnye, hiszen az elmúlt három év győztese, a Richard Wallace alkotta Alice a negyedik helyre szorult.

George, aki majdnem ember

A legjobbnak a brit Rollo Carpenter programját, George-ot választották. Az MI a Jabberwacky oldal látogatóival folytatott 2,5 millió beszélgetés során szedte fel tudását és arcoskodó stílusát.

George a verseny során azzal vádolta meg a vele beszélgető zsűritagot, hogy nem is ember, és azon rugózott, hogy miért nincs semmilyen hobbija.

A verseny második helyezettje Vlagyimir Veszelov Eugene nevű programja lett, a harmadik Tony Watkins Toni nevű MI-je. Mindahányan érdekes, tréfás beszélgetéseket folytattak, amelyek angol nyelven elérhetőek a Loebner-díj honlapján.