Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nyílt forráskód az iskolákban

2004.10.19. 10:57
A nyílt forráskód hazai támogatói október végén kétnapos konferenciát tartanak az iskolákban alkalmazható nyílt forráskódú szoftverekről. Az előadásokon többek között azokat a szoftvereket mutatják be, amelyekhez az oktatók és a diákok szabadon hozzáférhetnek.
Az oktatási intézmények számos hasznos szoftverhez ingyen hozzáférhetnek, ilyen például a StarOffice irodai programcsomag, amely tökéletesen kezeli a Microsoft Office fájlformátumait és ugyanúgy van benne szövegszerkesztő, táblázatkezelő és bemutatógyártó. Az iskolák többsége azonban ragaszkodik a redmondi szoftvergyártó megoldásaihoz, így a gyermekek aligha ismerhetik meg az alternatív megoldásokat.

A nyílt forráskód hívei azt hangoztatják, hogy a diákoknak elsősorban azoknak a szoftvereknek a használatát kellene elsajátítaniuk az iskolában, amelyeket az iskolából kikerülve is olcsón megszerezhetnek. A linuxos tábor ezért október 29-30, Budapesten egy konferencia keretében bemutatja a nagyközönségnek az oktatásban alkalmazható szabad szoftvereket, a több helyen már sikerrel alkalmazott megoldásokat.

Tippek és trükkök

Az előadásokon a linuxos alapokról, iskolákban alkalmazható trükkökről, a hálózatba kötött gépek különleges felhasználási lehetőségeiről, valamint a vírusok és spamek szűréséről is szó lesz.

A szervezők számos politikust meghívtak, többek között Magyar Bálint oktatási minisztert, Kovács Kálmán Informatikai és Hírközlési minisztert, Márfai Pétert, az MSZP informatikai és távközlési munkacsoportjának vezetőjét, valamint Rogán Antalt, az informatikai és távközlési bizottság elnökét, akikkel Balsai Péter LME-elnök és Varga Csaba Sándor, az FSF magyarországi kuratóriumának elnöke kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A Linux az Oktatásban konferenciát a XIV. kerületi Róna utca 177-179. szám alatt megtalálható Bercsényi Miklós Élelmiszeripari SZKI. Kollégiumában rendezik meg.