Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Képek a Longhorn bétájáról

2005.07.11. 17:20
Megjelentek az interneten az első képernyőmentések a Longhorn operációs rendszer bétaváltozatáról. A hétfőn megjelent ismeretlen eredetű képeken vagy az Internet Explorer 7, az Avalon és a WinFX néhány funkciója látható, vagy nem.

Tény, hogy hivatalos meghívót küldött pénteken a Microsoft az élvonalbeli bétatesztelőinek, amelyben arra kéri őket, hogy csatlakozzanak a várva várt Longhorn tesztelési programjához. A részvevők megismerhetik a 2006-ban megjelenő operációs rendszert, az Internet Explorer 7 böngészőt, és fejlesztési tanácsokat adhatnak a Microsoftnak.

A vállalat a pénteken közzétett levélben azt is írja, hogy valamikor a nyár folyamán értesítik a jelentkezőket arról, hogy mikor és honnan tölthetik le a béta szoftvereket, és egyben közölte, hogy postán csak a nagyobb kiadásokat (Beta1, Beta2 stb.) küldik ki. A Microsoft egyben bemutatott egy új bétaklienst is, amellyel a próbaváltozatokat teszik közzé.

Grafikus trükkök


Katt a képre!
A Slashdot informatikai szájton közzétett értesülések szerint a Beta1 nevű próbaváltozat még ebben a hónapban megérkezik a tesztelőkhöz, a nagyközönség azonban csak a nyár végén juthat hozzá a szoftverhez. A Slashdot szerint egyelőre nem adták ki a próbaváltozatot, és semmi sem támasztja alá a most megjelent képek eredetiségét, amelyeken egyébként jól látszik a Longhorn különleges áttetsző kezelőfelülete. Láthatóak például az Aero néven futó grafikus rendszer korábban is sokat emlegetett trükkjei, például az áttetszővé váló ablakok, amely egyes fórumozók szerint nem az első bétában, hanem csak később lesz publikus, nehogy lekoppintsák. Az is gyanús, hogy képeken több helyen a Windows XP jól ismert részei köszönnek vissza, és lehet, hogy valójában csak a régi oprendszer ablakainak a keretét meg az ikonokat alakították át egy ilyesmire alkalmas szoftverrel.

A végleges verzió egyébként a Microsoft aktuális tervei szerint jövő nyáron kerül a boltok polcaira, és már több mint valószínű, hogy 32 és 64 bites verzióban is megjelenik majd.