Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Kövér klienseket akar a Microsoft

2003.11.11. 12:27
A készülő Longhorn operációs rendszer a jelenleginél sokkal jobb grafikai megjelenítést, adattárolást és biztonságot ígér, de mindennek ára van: az új szolgáltatásokra épülő alkalmazásokat valószínűleg más rendszerek nem tudják majd futtatni. Elemzők szerint a szoftvercég visszatér tíz évvel ezelőtti stratégiájához, és a hálózati szerverek helyett a felhizlalt kliensgépeken futtatná új alkalmazásait.
"A Microsoft olyan szoftverek írására akarja rávenni a vállalatokat, amelyek kihasználják a Longhorn alkalmazás-programozási felületét, de más böngészőkön nem működnek. Mindez tovább növeli a Windowstól való függésünket" - mondta a Cnetnek Michael Silver, a Gartner elemzője.

Kövér klienseket akarnak

Néhány iparági szakértő szerint a Microsoft a háttérbe akarja szorítani azokat az alkalmazásokat, amelyek a böngészőkön keresztül minden operációs rendszeren futtathatóak, és valószínűleg az erőteljes kliensek fejlesztését fogja előtérbe helyezni a szerverekre és hálózatokra támaszkodó szoftverek helyett. A Microsoft már azt is fontolóra vette, hogy leállítja a különálló böngésző fejlesztését, és a webes alkalmazások közvetlenül a Windows Longhorn saját kódjában fognak futni, írta a Cnet.

Más szakértő ellenben úgy vélik, hogy a böngészők népszerűsége nagyban elősegíti azoknak a vékony klienseknek a terjedését, amelyek a teljesítményigényes számításokat szerverekre bízzák. Bár a szervereken alapuló számítástechnika sohasem valósult meg teljesen, a rivális technológiák (Linux, Java) lehetővé teszik olyan böngészőn alapuló szoftverek kifejlesztését, amelyek nem függnek a Windowstól.

Változó erőviszonyok

A Windows a benne foglalt alkalmazás-programozási felület és a formátumok irányításával válhatott az asztali számítógépek domináns operációs rendszerévé, az internet azonban megváltoztatta az erőviszonyokat, és a webszerverek számos funkciót átvettek az asztali számítógépektől. Silver szerint a Microsoft egyre több böngészőalkalmazást szeretne windowsos alkalmazássá átalakítani, de a vállalat korábbi stratégiája nem feltétlenül célravezető, mert jogi problémákat okozott. Erre azonban a Longhorn esetében még sokáig nem lehet számítani, hiszen a rendszer csak 2006 elején fog megjelenni.

Egyelőre az is tisztázatlan, hogy a fejlesztők hajlandóak-e olyan alkalmazásokat írni a Longhornra, amelyeket nem lehet majd futtatni szabványos HTML böngészőkön, írta a Cnet.

Lassú váltás

A Microsoft valószínűleg nehezen tudja majd meggyőzni a felhasználókat arról, hogy többet költsenek az új rendszerre, írta a Cnet. A vállalatok ugyanis jelenleg éppen arra törekszenek, hogy kevesebbet költsenek számítógépekre, és egyre ritkábban frissítik a rendszereiket. A Cnet információi szerint 2002 végén az összes Windows-felhasználó egynegyede használt Windows XP-t, pedig a rendszert több mint egy évvel korábban, 2001 október 25-én adták ki.