Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Játékmatuzsálemek Macintosh-ra

2000.11.28. 17:44
A retróhullám tetőzni látszik, az öreg motorosok örömmel ülnek le egykori játékaik elé ma is. De nosztalgia ide vagy oda, az embernek ma már nincs türelme egy Spectrum vagy egy C64 előtt ülni, és percekig várni, amíg a játék betöltődik. A Mac-felhasználók azonban mostantól egy program segítségével hazaköltöztethetik a játéktermeket, gépük ugyanis képes lesz futtatni az ősrégi, eredeti pénzbedobós masinák programjait.
A nosztalgia eddig elkerülte a régi pénzbedobós gépeket, hiába készült átirat a kedvenc játékról, a játékgép maradt mégis az igazi. A MacMame azonban változtat ezen. A most éppen v037b9 verziónál tartó program segítségével ugyanis újrajátszhatóak a játéktermi klasszikusok, eredetiben.

A MacMame nyílt forráskódú program, a jelenlegi tesztelések után valószínűleg freeware-ként lát napvilágot, a Mac használók nem kis örömére. A MacMame segítségével ugyanis nem a játék emulált verzióját kapjuk vissza, hanem magát a játékot. A program a régi pénzbedobós automaták ROM-ját olvassa be, a ROM-on található eredeti kódot futtatja.

A program fejlesztői persze figyelmeztetnek, hogy a ROM-ok felhasználása kizárólag legális úton történhet, egy-egy kód lemásolása ugyanúgy a szerzői jogok megsértését jelenti. A ROM-okra persze szükség van, hiszen ezen találhatóak a grafikai adatok, illetve a program. Sajnos manapság elég nehéz régi automaták memóriáját beszerezni, és ha sikerül, még abban az esetben sem feltétlenül legális a dolog, hiszen a gépek nem otthoni felhasználásra készültek.

A MacMame non-profit szervezet, melynek célja, hogy a régi játéktermi klasszikusokat megőrizze a játéktörténelemnek. Az általuk kifejlesztett program ingyenes lesz, és remélik, hogy az eredeti játékokat készítő, és a jogokkal rendelkező cégek újra kiadják majd az egykori játékokat, amivel talán még pénzt is kereshetnének.

Ez azonban egyelőre még kérdéses, hiszen egy-egy kód az adott cég féltve őrzött titka, legyen akár 15-20 éves is. Szerencsére a megszállottak elég sokan vannak, így elképzelhető, hogy a cégeken felülkerekedik a nyereségvágy, melynek köszönhetően a régi játékok újraélednek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!