Jenő
-2 °C
6 °C

Szoftverfagyasztó szoftver hibakeresésre

2002.01.07. 14:56
Hibás vagy semmi baja? Erre a kérdésre a számítógépek, operációs rendszerek és programok világában nem lehet mindig egyértelmű választ adni. A profi és a mezei felhasználókat különösen az olyan hibák tudják jó hatékonysággal az őrületbe kergetni, melyek teljesen azonos futtatás mellett is csak néha lépnek fel. A problémán a linzi egyetem grafikai és párhuzamos adatfeldolgozási tanszékén kifejlesztett új szoftver próbál segíteni.
A Monitoring And Debugging Environment (MAD) nevet viselő alkalmazás általános feladatai közé tartozik, hogy előcsalogassa a programokban fellépő hibákat. A fejlesztők különös figyelmet szenteltek annak is, hogy az előre nem determinált hibákat is felderíthessék.

Random műveletsorrend

Ezeknél a hibáknál a program véletlenszerűen hajt végre műveleteket, és emiatt ismételt futtatás esetén a tesztelő azonos adatok bevitele mellett különböző eredményre juthat.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a tulajdonság nem hiba, nagyon is szükség van rá. Néhány esetben ugyanis a kritikus hibát elrejti, hogy előre nem determinált okokra visszavezethető. Ilyen esetekben különösen nehéz a hibakeresés (debugging), mivel az adott viselkedés nem előre látható, az egyszer megfigyelt hibákat pedig gyakran nem lehet reprodukálni.

A MAD első lépésben a futó programok felügyeletét látja el, és a háttérben feljegyzi azokat a helyeket, ahol a program futása problémásnak tűnik. A feljegyzés alapján lehetséges alaposabban elemezni a kritikus folyamatokat, ezek pontos feltételek mellett újból végrehajthatóak.

Kijavítja a bugos szoftvert

Ezen kívül a MAD lehetővé teszi a folyamatok megváltoztatását és segítségével rávehetők a programok, hogy a hibás X művelet helyett az Y műveletet hajtsa végre. Ezáltal a MAD felhasználó ellenőrzés alatt tarthatja a problémát okozó, előre nem determinált folyamatokat.

Míg az otthoni felhasználó számára csak bosszúságot okoznak az előre nem determinált hibák, a légiközlekedésben ugyanez katasztrófákhoz vezethet. A linzi egyetem fejlesztette szoftver iránt már a NASA is jelezte érdeklődését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?