Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Szoftverfagyasztó szoftver hibakeresésre

2002.01.07. 14:56
Hibás vagy semmi baja? Erre a kérdésre a számítógépek, operációs rendszerek és programok világában nem lehet mindig egyértelmű választ adni. A profi és a mezei felhasználókat különösen az olyan hibák tudják jó hatékonysággal az őrületbe kergetni, melyek teljesen azonos futtatás mellett is csak néha lépnek fel. A problémán a linzi egyetem grafikai és párhuzamos adatfeldolgozási tanszékén kifejlesztett új szoftver próbál segíteni.
A Monitoring And Debugging Environment (MAD) nevet viselő alkalmazás általános feladatai közé tartozik, hogy előcsalogassa a programokban fellépő hibákat. A fejlesztők különös figyelmet szenteltek annak is, hogy az előre nem determinált hibákat is felderíthessék.

Random műveletsorrend

Ezeknél a hibáknál a program véletlenszerűen hajt végre műveleteket, és emiatt ismételt futtatás esetén a tesztelő azonos adatok bevitele mellett különböző eredményre juthat.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a tulajdonság nem hiba, nagyon is szükség van rá. Néhány esetben ugyanis a kritikus hibát elrejti, hogy előre nem determinált okokra visszavezethető. Ilyen esetekben különösen nehéz a hibakeresés (debugging), mivel az adott viselkedés nem előre látható, az egyszer megfigyelt hibákat pedig gyakran nem lehet reprodukálni.

A MAD első lépésben a futó programok felügyeletét látja el, és a háttérben feljegyzi azokat a helyeket, ahol a program futása problémásnak tűnik. A feljegyzés alapján lehetséges alaposabban elemezni a kritikus folyamatokat, ezek pontos feltételek mellett újból végrehajthatóak.

Kijavítja a bugos szoftvert

Ezen kívül a MAD lehetővé teszi a folyamatok megváltoztatását és segítségével rávehetők a programok, hogy a hibás X művelet helyett az Y műveletet hajtsa végre. Ezáltal a MAD felhasználó ellenőrzés alatt tarthatja a problémát okozó, előre nem determinált folyamatokat.

Míg az otthoni felhasználó számára csak bosszúságot okoznak az előre nem determinált hibák, a légiközlekedésben ugyanez katasztrófákhoz vezethet. A linzi egyetem fejlesztette szoftver iránt már a NASA is jelezte érdeklődését.