Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Varázskönyv

2006.07.02. 10:21
Az újzélandi Ember-Technológia Interfész Laboratóriumban kifejlesztettek egy szoftverrendszert, mellyel megeleveníthetők a mesekönyvek történetei a lapok felett. A Harry Potter történetekből már ismert technológiára már a második angol gyerekmesét adaptálják.

A Harry Potter egyes részeiben már megszokottá vált, hogy amikor a szereplők egy képekkel illusztrált könyvet, vagy újságot lapozgatnak, a fótókon szereplő figurák megelevenednek, és eljátsszák az olvasott történetet, ezzel is érthetőbbé és izgalmasabbá téve a cselekményt. Valószínűleg ez ragadta meg az újzélandi Canterbury Egyetem Ember-Technológia Interfész Laboratóriumának (HITLab) Virtuális Világok kutatócsoportjának munkatársainak fantáziáját, és megalkották Varázsköny névre keresztelt rendszerüket.

A kutatási projekt egy nagyobb nemzetközi konzorcium keretében működik az amerikai Washingtoni Egyetem vezetésével, és olyan világcégek is tagjai, mint a Nike, a Microsoft, a Kodak, vagy a Boeing. A projektben elsődlegesen nem a Varázskönyv, mint piaci termék kifejlesztése a cél. A HITLAb munkatársai olyan bővített valóságokat (Augmented Reality, AR) akarnak létrehozni, melyekben az eseményeket kollabortív módon egyszerre több személy is irányíthatja. Az interakcióhoz szeretnék, ha a csupán a tekintet irányítása lenne szükséges és ki akarják küszöbölni az AR-ben eddig elengedhetetlen markerek használatát is. Az AR-ben általában markerek segítségével illesztik a valóságban létező tárgyi környezetre a virtuális valóság kivetített képét. A Varázskönyv projektben a könyv lapjának megfelelő része fölé vetítik ki a 3D interaktív környezetet, vagy animációt. A rendszer felismeri, hogy milyen szögből melyik oldalt nézzük éppen, és ez alapján határozza meg mit vetít elénk szemüvegben.

A kutatók célja, hogy a történetbe az olvasók is be tudjanak majd kapcsolódni. Amikor az egyik olvasó úgy dönt, hogy "berepül" a jelenetbe, és egy általa irányított virtuális karakterré válik, vele együtt a többi társ-olvasó is kívülről láthatja majd mit csinál a könyv lapjai fölött a történet szereplőivel.

A HITLab munkatársai a népszerű újzélandi meseíró, Gavin Bishop Óriás Jimmy Jones c. történetét dolgozták fel először. (Bishop nemrég arról vált híressé a bulvársajtóban, hogy beperelte a Mr. és Mrs. Smith című nagy sikerű amerikai film producereit, hogy az ő, szinte azonos című történetét dolgozták fel.). Jelenleg "A ház, amelyet Jancsi épített" (The house that Jack built) c. közismert angol mondóka megjelenítésén munkálkodnak az újzélandi technológiai kiállításokon résztvevő gyerekek és felnőttek nagy örömére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?