Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Web 2.0 után veti magát a Microsoft

2006.03.21. 12:45
Néhány éves kivárás után a Microsoft is észbe kapott, és főleg a Google sikerén felbuzdulva webes alkalmazások fejlesztésébe fog. Jön az ajaxos Vista?

"Bármit is teszünk most, felhasználó-központúnak kell lennünk, nem eszközközpontúnak" - közölte Bill Gates, a Microsoft elnöke hétfőn a Las Vegas-i Mix '06 webes konferencián tartott nyitóbeszédében. Gates beszédéből és az azt követő interjúból, amelyet Tim O'Reilly Web 2.0-s apostol készített az elnökkel, kiderült, hogy a világ legnagyobb szoftvercége mostantól keblére öleli az internetszoftver-modellt, saját szolgáltatásokkal jelenik meg és felkészíti következő operációs rendszerét, a Windows Vistát az integrációra.

#alt#
Bill már kiskorában tanult saját hibáiból
Miközben a világ legnagyobb szoftvercége hosszú évek óta hangsúlyozza a felhasználó-központúságot, üzletét a dobozos, zárt forráskódú, hagyományos üzleti modell szerint értékesített szoftverre alapozza. Az elmúlt két évben azonban elsősorban a Google webes alkalmazásai, és a hozzájuk fűződő hirdetési rendszer sikere azt bizonyították, hogy az online elérhető szoftverre is lehet életképes üzletet építeni. Szokásához híven a Microsoft viszonylag későn veti magát a Web 2.0-nak nevezett területre - az Excel, sőt az Internet Explorer is azután született meg, hogy a kezdeti ellenkezés után Bill Gates megváltoztatta véleményét, és a versenytársak térnyerése láttán nagy erőkkel bevonult a piacra.

Nem mozgat, hanem nyomul

A mostani döntés is hasonló körülmények között született: "Ez klasszikus Microsoft-stratégia. Soha nem elsőként mozgatják a dolgokat, de nagyon meggyőzőek, mihelyt összpontosítani kezdenek valamire" - mondta Ted Schadler, a Forrester Research elemzője a New York Times-nak.

Gates első lépésként azonnal be is jelentett Las Vegasban egy Microsoft-gyártmányú ajaxos eszközkészletet, amely nemcsak az Internet Explorerrel, hanem más böngészőkkel is tökéletesen együttműködik majd. Az Ajax (aszinkron JavaScript és xml), a Web 2.0 mozgalom egyik fő fejlesztőeszköze. A vele készített netes alkalmazások felhasználói szemmel majdnem olyan gyorsan futnak, mint a számítógépre telepített szoftver. A Microsoft egyúttal bemutatta az Explorer következő, 7-es változatát is, miközben Gates bocsánatot kért, hogy a cég öt éve nem állt elő újabb böngészőverzióval.