Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Microsoft a MagyarOffice ellen

2002.01.07. 13:01
A tavalyi év végén szinte egyszerre két, a Microsoft Office-szal kompatibilis, ám annál jóval kedvezőbb árú alternatív irodai programcsomag jelent meg a magyar piacon: az Ability Office 2002 egy angol fejlesztés magyar változata, míg a MagyarOffice a nyílt forráskódú OpenOffice magyarítása. Az utóbbi termék ellen a Microsoft jogi úton lépett fel, a cég jogi képviselőjének álláspontja szerint a MagyarOffice hirdetése és csomagolása megtévesztheti a fogyasztókat.
A Microsoft Office irodai programcsomag sokáig egyeduralkodó volt a piacon, a versenytárs kifejlesztésére irányuló kezdeményezések azonban a tavalyi év során termékké értek. Tavaly decemberben rögtön kétféle magyar nyelvű alternatív irodai szoftvercsomag is megjelent a piacon: az Ability Office 2002 és a MagyarOffice 1.0 egyaránt Microsoft-kompatibilis szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt tartalmaz, a MagyarOffice ezen felül prezentációkészítőt és rajzolóprogramot, míg az Ability Office adatbáziskezelőt és képszerkesztőt kínál. Az alternatív csomagokat a Microsoft Office árának töredékéért árulják: az Ability Office 38 ezer, a MagyarOffice pedig 18 ezer forintba kerül.

Mindkét új csomag kezeli a Microsoft Word és Excel fájlokat, magyar nyelvű elválasztó és helyesírásellenőrző modulokkal, valamint felhasználói segédlettel rendelkeznek. A MagyarOffice nem csak Windows, hanem Linux operációs rendszeren is futtatható - az Ability angol anyacége az idei évre ígéri a csomag Linuxos változatát. Az Ability Office kompatibilis a Microsoft Access-szel is, és teljes makrófejlesztői környezetet kínál, a beépített Photopaint 2002 felhasználói felülete pedig az Adobe Photoshop programéval kompatibilis.

Megtéveszti a fogyasztókat?

Kétségtelen, hogy a MagyarOffice a Microsoft Office logójához valamelyest hasonlító logóval kezdte meg pályafutását a kereskedelemben. Válaszul a Microsoft amerikai központjának megbízásából a Freshfields, Bruckhaus, Deringer ügyvédi iroda felszólítást faxolt a szoftver gyártójának, forgalmazójának és hirdetőinek, amelyben a MagyarOffice árusításának és hirdetésének leállítását követelte - adta hírül a Népszabadság. Az Index érdeklődésére a Freshfields, Bruckhaus, Deringer részéről eljáró dr. Lehmann László megerősítette a hírt, és elmondta, hogy a felszólításra azért került sor, mert álláspontjuk szerint a MagyarOffice reklámja, elsősorban a logó a fogyasztók megtévesztését szolgálja. Ha a MagyarOffice-ot kiadó MultiRáció Kft. megváltoztatja a logót - amit azóta weboldalán már megtett - a dolog nagyjából el van intézve, vélekedett Lehmann.

Dr. Banai Miklós, a MultiRáció Kft. ügyvezető igazgatója az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a négyszínű laptop nem a MagyarOffice logója, az csak díszítő elem. A logó a fekvő ellipszis a lúdtollal. Banai véleménye szerint két eltérő márkájú autó is jobban hasonlít egymásra, mint a lapos tokban forgalmazott MagyarOffice és a nagy dobozos Microsoft Office. A félreértések elkerülése végett azonban a weboldalon és a további kiadásokban a "díszítőelemet" kifehérítik, a már forgalmazott termék mellé pedig termékismertetőt csatolnak.

Lehmann valószínűtlennek tartja hogy a Microsoft az Ability Office ellen is jogi fellépést tervezne: az "Office" kifejezés önmagában nem jogsértő, hiszen számos más cégnek is létezik "Office"-szóösszetétellel bejegyzett márkavédjegye. Makovecz József, az Abilityt kiadó CD Multimédia Szoftverház ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy egyelőre nem volt konfliktusuk a Microsofttal, de az eredeti, angol változatot fejlesztő cégnek már igen. Tőlük azt az instrukciót kapták, hogy ha probléma van, csak szóljanak, ezt a kört ott már lefutották a szoftveróriással.

A Microsoft illetékesei egyelőre elérhetetlennek bizonyultak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?