Piroska
-2 °C
5 °C

Működik az 'internetes mosógép'

2006.01.16. 10:30
A lipcsei Nutzwerk GmbH olyan szoftvert fejlesztett ki, amely vírusoktól mentessé, vagyis tisztává teszi az internetről letöltött tartalmakat. A szoftvercég Safer Surf nevű programját immár 77 ország mintegy 70 ezer felhasználója használja.

Képzeljék el a vízműveket, amikor közli a fogyasztókkal: sajnos csak piszkos vizet tudunk szolgáltatni. De nincsen baj, mert a szükséges szűrőket mindenki megveheti magának. A lipcsei Nutzwerk GmbH vezetői szerint pontosan ez a gond jelenleg az internetes szolgáltatókkal.

A fertőzött adatok áradata éri el az internet használóit. Pedig a kis fejlesztőcég szerint egyszerűen meg lehet oldani a kérdést. Egy néhány száz kilobájtos szűrőprogram az internetes csomópontokban elvágná a vírusok útját.

Úgyse működik

Az első hallásra nem túl forradalminak tűnő ötlet lényege, hogy valós időben tisztítsák meg a szerveren áthaladó adatokat. A káros kód ugyanis a pc-re elérve mindig problémát okoz és erőforrást köt le, bárhogy védjék a számítógépet. A szoftvercég Safer Surf nevű programját közlésük szerint már 77 országban használják. A találmányra európai és amerikai szabadalmat jegyeztek be, de a szolgáltatókat nem túl könnyű meggyőzni.

Egy neves német szolgáltató évekkel ezelőtt azzal söpörte félre a Nutzwerk ötletét, hogy egyszerűen nem lehetséges ellenőrizni ekkora adatmennyiséget. Ha esetleg szóba állt volna a cég képviselőivel, el tudták volna neki magyarázni, hogy a szűrés nem hogy többletterhelést nem jelent, hanem a szemét eltüntetésével jelentősen csökkenti a hálózati forgalmat.

Nem kell vírusirtó?

A rendszernek nincsen párja, idézte a Leipziger Volkszeitung Ramona Wonneberger, a Nutzwerk ügyvezetőjének szavait. A Safer Surf gyakorlatilag tisztára mossa az internetet. Ahol már bizonyíthat a rendszer, a szerveren ellenőrzi a felhasználó gépére tartó adatokat, és eltávolítja a vírusokat, mielőtt elérnék a számítógépet.

A felhasználó gépén nincsen szükség biztonsági szoftverekre és ezek állandó frissítésére. 2005 során ezzel a módszerrel több mint négymillió vírust fogtak meg. 2006 első pár napjában ez a szám 15 ezer volt. Az adatszűrő alkalmazás több elismerést kapott eddig, köztük Lipcse városának innovációs díját.

Nincs nyavalygás

A Nutzwerk mögött öt kemény év áll, mondta az ügyvezető. A cég ledolgozta adósságait, és 2005-öt 600 ezer eurós nyereséggel zárja. A 15 fős cég sikere Ramona Wonneberger szerint a különleges cégfilozófián múlik. A munkaszerződésekben mindenki elfogadja, hogy jobbító ötleteken kívül tilos nyavalygással terhelni a többieket.

A Nutzwerk GmbH-t 1997-ben Hallében alapította Ramona Wonneberger és Rene Holzer feltaláló. A cég később a kedvezőbb feltételek miatt Lipcsébe költözött.