Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Mobilra nyomja a levelet a Microsoft

2005.06.08. 09:30
A világ három és félmillió rendszeres mobil mailezője közül hárommillióan egy kicsinek indult, de nagyra nőtt kanadai cég készülékét, a BlackBerryt használják üzenetváltáshoz. A "push mail" sikerét elirigyelte a Microsoft, és most ingyen adja ugyanazt, amit a kanadaiak pénzért.

A vállalati ügyfelek körében egyre népszerűbb BlackBerry kéziasszisztens nyomába eredt a Microsoft: a szoftvercég hétfőn bejelentette, hogy alkalmassá teszi az Exchange 2003 szerverszoftvert az úgynevezett "push e-mail" kezelésére, így a jövőben a mobil windowsosok is olvashatják céges üzeneteiket anélkül, hogy külön kellene csatlakozniuk a vállalati mailszerverre, meg kellene nyitniuk postaládájukat és lekérniük üzeneteiket. A "push" ebben az esetben azt jelenti, hogy a mailezésre alkalmas mobiltelefonokra, palmtopokra és digitális asszisztensekre valós időben "nyomják" a beérkezett üzeneteket anélkül, hogy gazdájuknak le kellene "húzniuk" (pull) a tartalmat a mailszerverről.

Addiktív, mint a crack

Az egyszerűnek hangzó ötlet a kanadai Research in Motion (RIM) készüléke, a BlackBerry és a hozzá kapcsolódó szoftver révén került emberközelbe. A waterloo-i székhelyű cég éppen azzal tört elő az ismeretlenségből, hogy qwerty-billentyűzettel felszerelt telefonja a szokásos alkalmazásokon - naptár, kontaktlista, tennivalók - folyamatos kapcsolatban áll azoknak a vállalatoknak a szervereivel, amelyek telepítették a továbbításhoz szükséges szoftvert, a BlackBerry Enterprise Servert (BES). Amikor a felhasználó céges postaládájába új üzenet érkezik, a szoftver automatikusan továbbítja azt az RIM hálózati operációs központjába, ahonnan az e-mail a készülék tulajdonosának mobilszolgáltatójához, onnan pedig a BlackBerryre jut.

A BlackBerry az elmúlt néhány évben piacvezető mobil levelezőeszközzé vált: egy angol piackutató cég, az Ovum szerint a világon ma 3,5 millióan használnak mobil készüléket e-mailezésre, és közülük hárommillióan BlackBerryt használnak. A kütyü köré ugyanolyan összetartó közösség szerveződött, mint annak idején a Palmhoz, és addiktív természete miatt ma már sokan CrackBerrynek nevezik.

Mobilban még a Symbian a király

A sikert most irigyelte el a Microsoft, amely az asztaligép-piacot uralja ugyan a Windows operációs rendszerrel és az irodai alkalmazásokkal, de a kézben tartott eszközök piacát mintha kieresztette volna a kezéből. A világ mobilkütyüinek mindössze 17 százalékán fut Windows Pocket PC vagy Windows Mobile 2005 operációs rendszer, hiszen a többség azt a Symbiant használja, amit a főrészvényes Nokia mellett az Ericcson, a Panasonic, a Samsung, a Sony Ericcson, és a Siemens jegyez. A redmondi cég mostantól ingyen adja a push e-mailt azoknak, akik új mobil operációs rendszerét, a Microsoft Mobile 2005-öt futtató zsebgépet vesznek.

"Azt hiszem, a mobil e-mail az elkövetkező öt év legjelentősebb trendje lesz" - idézte az International Herald Tribune Scott Hornt, a Microsoft mobilrészlegének marketingigazgatóját. "Ez a lépés azt mutatja, hogy nagy erőkkel vonulunk be a piacra, és ott is maradunk".