16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Maya Gold fotóit ígérő vírus terjed

2003.05.29. 15:27
Új vírus terjed magyar nyelvű emailekben, Maya Gold pornósztár fényképeit ígérve a címzetteknek. A csatolt fájlban azonban nem fotók vannak, hanem egy vírus, amely megbénítja az egeret, teleszemeteli a képernyőt, és nyomtatni kezd. A VírusHíradó információi szerint Magyarországon gyorsan terjed a féreg.
A levél feladója látszólag az erotika@lap.hu cím, ilyen cím azonban nem létezik, az ide küldött levél visszapattan. A levél szövegében azt ígéri, a csatolt fájlban egy képernyővédő található, amely Maya Gold pornószínésznő fényképeit tartalmazza. A vírusos küldemény a szöveg szerint az erotika.lap.hu küldeménye, mely "nézettségének növelése érdekében egy kis ízelítőt kíván adni kínálatából az internetfelhasználóknak". A szöveg azt tanácsolja a címzetteket, mentsék le a csatolt fáljt, majd futtassák.

Garázdálkodni kezd

A csatolt vírust azonban nem tanácsos megnyitni, a VírusHíradó információi szerint ugyanis az leállítja a vírusirtó programokat, és letiltja az egér mozgatását. A fertőzött gép a nyomtatóra "Windows-ellenes" üzenetet küld, írja a VírusHíradó hírlevele, az egér nem mozgatható a képernyő felső negyedébe, ráadásul a vírus kis "noteszeket" is tesz a képernyőre.

Felelősségre vonnák

Sem a Startlap szerkesztősége, sem az erotika.lap.hu szerkesztője nem tudott a kérdéses vírusról, mondta el az Indexnek Debre Zoltán, a Startlap főszerkesztője. A fertőzött levél nemcsak cégüknek, hanem az internetezőknek is kellemetlenséget jelentett, ezért mindenképpen ki akarják nyomozni és felelősségre vonni a küldőt. A levél a Startlap szerkesztőségi hálózatát is megfertőzte, és jelentősen lelassította. Amennyiben ki tudják deríteni, honnét jött a vírus, elképzelhető, hogy rendőrségi feljelentést tesznek, illetve kártérítési pert indítanak - mondta el a főszerkesztő.

A VírusHíradó szakemberei javasolják az scr kiterjesztésű fájlok blokkolását, amíg a kérdéses vírus felismerését be nem építik a felhasználó vírusirtójába. Jelenleg a Kaspersky Anti-Virus legfrissebb (beta) adatbázisa tartalmazza már a felismerési algoritmust, mely innét letölthető.

A levél tartalma:
Tisztelt cím!
Az EROTIKA.LAP.HU nézettségének növelése érdekében egy kis ízelítőt kíván adni kínálatából az Internet felhasználóknak! FIGYELEM: A 'Maya Gold.scr' nevű csatolt állomány egy képernyővédő. Mint a neve is mutatja Maya Gold pornószínésznőről tartalmaz különböző képeket. Az állományt ajánlott előbb a lemezre menteni, majd utána futtatni.

Amennyiben valami problémája, kérdése van, írjon a következő címre:
erotika@lap.hu

Üdvözlettel: EROTIKA.LAP.HU

Melléklete: Maya Gold.scr  • Hírek
  • Hírek