Valér
2 °C
8 °C

Robotmacik, csontvezetők, rajszervező programok

2005.03.14. 11:11
A maci csendben üldögél, aztán észreveszi, és tekintetével követi a kisgyereket. Védencét arcfelismerő-programot használva azonosítja. Közvetítőként szintén alkalmazhatjuk: ugyan nem vagyunk jelen, de vezeték nélküli összeköttetésben állunk vele, és továbbítja üzenetünket a címzettnek.

A rendezvény

A macit a Microsoft évente megrendezett, immáron negyedik TechFest-jén mutatták be. A kétnapos összejövetelnek a szoftveróriás székelye, Redmond (Washington állam) adott otthont. A cég többezer, a világ minden tájáról érkezett alkalmazottja figyelte a körülbelül négyszáz (különböző Microsoft-laboratóriumokban - San Franciscóban, Pekingben, Redmondban, az angliai Cambridge-ben - dolgozó) kutató mintegy százötven bemutatóját. A rendezvény mindenkori célja a tudósok és a többi, különösen kereskedelmi forgalmazásba kerülő termékeken munkálkodó alkalmazott közötti eszmecsere, kooperáció elősegítése.

Egyes projektek valószínűleg gyorsan beépülnek valamelyik termékbe, míg mások inkább a kutatásfejlesztést szolgálják. Utóbbiak közé tartozik például a HIV-modellező és a majdani hatékony oltóanyag létrehozásában segédkező szoftver. Az előbbieket pedig leginkább az ugyanarról a jelenetről készített több fényképet egyetlen (panoramikus) képpé alakító, a Digital Image Pro fotószerkesztőbe integrálandó "photo-stitching" program reprezentálja.

Képek, rezgések, programhibák nyomában

A képfeldolgozás egyre fontosabb szerepét más projektek is szemléltették. Például két cambridge-i kutató, Andrew Blake és Antonio Criminisi i2i:3D Visual Communication-je két kamerával különbözteti meg a beszélőt az adott kép többi részétől.

Hogyan alakítsunk közönséges felületeket aktív számítógépes interfésszé? - a surface computing kérdését számos projekt, például Andy Wilson TouchLight-ja igyekezett megválaszolni. A computerből, kivetítőből és a beépített kamerából érkező, az adott "terepre" vonatkozó képeket elemző/feldolgozó rendszerből álló Play Anywhere (Játssz akárhol!) asztallapokat varázsol interaktív felületekké. Érzékeli, ha az asztalhoz érünk, vagy ráteszünk valamit.

Egy különös, a hagyományos és a test különböző részein, például a torokban, vagy a halántékon keletkező, beszéd-közbeni rezgéseket észlelő, úgynevezett "csontvezető" (bone-conductive) mikrofonokat közös nevezőre hozó technológiát szintén bemutattak. Az eljárás több termékbe, elsősorban (alkalmasint a beszélő nyakán keletkezett) vibrációkra érzékeny szenzorokkal felszerelt mobiltelefonokba integrálható.

A Zing és KISS kódok között nyomoznak a programhibák után. Elsősorban azokat a problémákat orvosolják, amikor két vagy több programsor fut egyszerre, alkalmasint egymást zavarva, akadályozva.

Minden intelligens, még a robotmaci is

Mire használhatók a kisebb computerek billentyűzetén, vagy az "okos" telefonok nyomógombjain található számok? "Rengeteg válaszunk van rá" - nyilatkozta a projekten dolgozó Daniel Robbins. Például arra, hogy a miniatűr képernyőn könnyedén navigáljunk dokumentumok, internetes honlapok között. Az eljárás világpremierjére múlt szerdán került sor.

Ramon Sarin "okos" telefonokon, számítógépeken működő SmartPhlow-ja nemcsak monitorozza a közlekedést, és mintákat szűr ki belőle, hanem valósidejű és archivált adatok alapján előrejelzéseket is készít.

A Raj (Swarm) segítségével barátok és munkatársak előre meghatározott csoportjához küldhetünk szöveges üzenetet, de akár spontán szerveződő "okos tömegeket" (smart mobs) is koordinálhatunk vele. Shelly Farnham, a fejlesztő saját barátain tesztelte: arra használták, hogy tervbe vett partikról kommunikáljanak egymással. Nemcsak hozzászoktak, de szinte függővé váltak - állapította meg Farnham.

És a robotmaci? A projekt az "egyszerre két helyen lenni" elképzelésen alapul - magyarázza Steven Bathiche, kutatásfejlesztési programmenedzser. Például tengerparton süttetjük a hasunkat, miközben vezeték nélküli (wifi) internet kapcsolat segítségével az otthonunkban ténykedő vízvezeték-szerelőt figyeljük. Vagy a gyereket.

Viszont a borúlátóbbak szerint hamarosan Nagy Testvérként fürkésző-leskelődő gépmacik népesítik be mindennapjainkat.