Oszkár
20 °C
29 °C

A Microsoft szorongatja a magyar államot

2008.03.18. 14:50
A jelek szerint nem elégítette ki a Microsoftot, hogy a 25 milliárdos állami megrendelés eredményhirdetésén a közigazgatási, illetve az oktatási kategóriában is a cég magyarországi disztribútorát és hétszeres gold partnerét hirdették ki győztesnek. Az eredményhirdetés másnapján a Microsoft levélben üzente meg a Campus és School szerződések alapján beszerzett szoftverek tulajdonosainak, hogy ha az állam nem köti újra a szerződéseket, az összes iskolás, hallgató és tanár gépéről haladéktalanul törölni kell a programokat. A végső határidő március 30.

Három hete figyelmezteti a Microsoft a campusos szoftverek tulajdonosait a beszerzésre létrehozott honlapon, hogy el kell távolítaniuk az állam által fizetett "ingyenprogramokat", ha egy hónapon belül nem sikerül újrakötni a milliárdos szerződést.

Az Ön jogai megszűntek

A cég február 28-án jelentette be a tisztaszoftver.hu oldalon, hogy "a kormányzat és a Microsoft között létrejött, a Microsoft Campus és Iskolai program alapját képező licencszerződések futamideje 2008. február 28-án lejárt", "ezért a programban résztvevő intézmények és diákjaik szoftverhasználati jogai ezen a napon megszűntek". A folyamatban lévő tárgyalásokra tekintettel azonban a 30 napos türelmi időt adott az érintetteknek: az oktatási szektorban használt iskolai és magángépekről csak akkor kell levenni a Microsoft-licences termékeket, ha a 2004-ben egyszer már meghosszabbított megállapodást március végéig nem sikerül újra hosszabbítani.

A partner nyert

A megszűntetett informatikai tárcától a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium örökölte meg az oktatási szoftverekkel kapcsolatos feladatköröket. A szabad demokrata vezetésű tárcától azonban a közigazgatási szoftverbeszerzéssel egybevonva az év elején Központi Szolgáltatási Főigazgatósághoz (KSZF), a MeH hatókörébe vonták az ügyet.

Januárban a GKM-et is meglepve közös pályázatot írtak ki "Microsoft, vagy azzal egyenértékű szoftver licencek bővítése, kiegészítése, meghosszabbítása, verzió-követése, cseréje, beszerzése valamint kapcsolódó szolgáltatások teljesítése" tárgyában 25 milliárd forintos keretre. A pályázaton épp a Microsoft figyelmeztetésének megjelenése előtt hirdettek eredményt. Ahogy az a magát a Microsoft legnagyobb magyarországi és ötcsillagos gold partnereként megnevező Atigris Zrt. honlapján olvasható: mindkét kategóriában, a közigazgatásiban és az oktatásiban a hétszeres az Atigris Informatika által vezetett konzorcium nyert, az érintett intézmények pedig már el is juttathatják hozzájuk beszerzési igényeiket.

Valamilyen Campust megint

A Microsoft Magyarország szerint viszont a KSZF pályázata nem érinti a Campus és a School ügyét. Szűcs Julianna, pr-menedzser az Indexnek azt mondta, azért a cég kötelezettsége volt, hogy az ügyfeleket tájékoztassák a határidő lejártáról. Reméli azonban, hogy az ügy rendeződik még az előtt, hogy a szoftvereket le kellene venni a gépekről. Szűcs Julianna arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a Microsoft milyen megoldást szeretne valamint, hogy a Campus mekkora részt képviselne a 25 milliárdos KSZF szerződésben.

A GKM-ből származó információk szerint nincs ok a nyugtalanságra, mert március 31-ig meg fog történni a szerződések rendezése. A tárgyalások jelenlegi állása szerint a Campust most egy évre hosszabbítják meg és várhatóan jelentős árcsökkenés tartalmaz majd a korábbiakhoz képest. A Campus fedezetét a KSZF-keret terhére lehet majd lehívni, de a Microsoft mellett a tervek szerint májusig a Novell-lel is megállapodást köt a minisztérium, hogy a nyilt forráskódú szoftverek is hozzáférhetővé váljanak az oktatási intézmények számára.