Erzsébet
1 °C
4 °C

A Microsoft szorongatja a magyar államot

2008.03.18. 14:50
A jelek szerint nem elégítette ki a Microsoftot, hogy a 25 milliárdos állami megrendelés eredményhirdetésén a közigazgatási, illetve az oktatási kategóriában is a cég magyarországi disztribútorát és hétszeres gold partnerét hirdették ki győztesnek. Az eredményhirdetés másnapján a Microsoft levélben üzente meg a Campus és School szerződések alapján beszerzett szoftverek tulajdonosainak, hogy ha az állam nem köti újra a szerződéseket, az összes iskolás, hallgató és tanár gépéről haladéktalanul törölni kell a programokat. A végső határidő március 30.

Három hete figyelmezteti a Microsoft a campusos szoftverek tulajdonosait a beszerzésre létrehozott honlapon, hogy el kell távolítaniuk az állam által fizetett "ingyenprogramokat", ha egy hónapon belül nem sikerül újrakötni a milliárdos szerződést.

Az Ön jogai megszűntek

A cég február 28-án jelentette be a tisztaszoftver.hu oldalon, hogy "a kormányzat és a Microsoft között létrejött, a Microsoft Campus és Iskolai program alapját képező licencszerződések futamideje 2008. február 28-án lejárt", "ezért a programban résztvevő intézmények és diákjaik szoftverhasználati jogai ezen a napon megszűntek". A folyamatban lévő tárgyalásokra tekintettel azonban a 30 napos türelmi időt adott az érintetteknek: az oktatási szektorban használt iskolai és magángépekről csak akkor kell levenni a Microsoft-licences termékeket, ha a 2004-ben egyszer már meghosszabbított megállapodást március végéig nem sikerül újra hosszabbítani.

A partner nyert

A megszűntetett informatikai tárcától a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium örökölte meg az oktatási szoftverekkel kapcsolatos feladatköröket. A szabad demokrata vezetésű tárcától azonban a közigazgatási szoftverbeszerzéssel egybevonva az év elején Központi Szolgáltatási Főigazgatósághoz (KSZF), a MeH hatókörébe vonták az ügyet.

Januárban a GKM-et is meglepve közös pályázatot írtak ki "Microsoft, vagy azzal egyenértékű szoftver licencek bővítése, kiegészítése, meghosszabbítása, verzió-követése, cseréje, beszerzése valamint kapcsolódó szolgáltatások teljesítése" tárgyában 25 milliárd forintos keretre. A pályázaton épp a Microsoft figyelmeztetésének megjelenése előtt hirdettek eredményt. Ahogy az a magát a Microsoft legnagyobb magyarországi és ötcsillagos gold partnereként megnevező Atigris Zrt. honlapján olvasható: mindkét kategóriában, a közigazgatásiban és az oktatásiban a hétszeres az Atigris Informatika által vezetett konzorcium nyert, az érintett intézmények pedig már el is juttathatják hozzájuk beszerzési igényeiket.

Valamilyen Campust megint

A Microsoft Magyarország szerint viszont a KSZF pályázata nem érinti a Campus és a School ügyét. Szűcs Julianna, pr-menedzser az Indexnek azt mondta, azért a cég kötelezettsége volt, hogy az ügyfeleket tájékoztassák a határidő lejártáról. Reméli azonban, hogy az ügy rendeződik még az előtt, hogy a szoftvereket le kellene venni a gépekről. Szűcs Julianna arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a Microsoft milyen megoldást szeretne valamint, hogy a Campus mekkora részt képviselne a 25 milliárdos KSZF szerződésben.

A GKM-ből származó információk szerint nincs ok a nyugtalanságra, mert március 31-ig meg fog történni a szerződések rendezése. A tárgyalások jelenlegi állása szerint a Campust most egy évre hosszabbítják meg és várhatóan jelentős árcsökkenés tartalmaz majd a korábbiakhoz képest. A Campus fedezetét a KSZF-keret terhére lehet majd lehívni, de a Microsoft mellett a tervek szerint májusig a Novell-lel is megállapodást köt a minisztérium, hogy a nyilt forráskódú szoftverek is hozzáférhetővé váljanak az oktatási intézmények számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?