Bernadett
0 °C
4 °C

Robot a díványon

2001.07.04. 10:03
A világ egyik legismertebb viselkedéskutatója, Robert Epstein, hamarosan emberek számára tervezett személyiségtesztnek veti alá a Mindpixel program internetezők által épített személyiségmodelljét.
A Mindpixel digitális személyiségmodellezési program július hatodikán lesz egyéves. Szülinapja alkalmából Dr. Robert Epstein az emberek és kávédarálók viselkedésének világszerte elismert szakértője, a Psychology Today főszerkesztője - legfőképpen, mint a legjobb mesterséges intelligenciák fejlesztőit jutalmazó Loebner-díj megalapítása felett bábáskodó szakember - klinikai pszichológiai teszttel vizsgálja az emberi elme digitális modelljét.

A pixelizált személyiség

Pixelmodell
Jelenet az AI című filmből
Chris McKinstry, komputertudós, mérnök és csillagász - magát szerényen csak elmehackerként definiálja, mivel mindig is érdekelte az emberi gondolkodás és annak modellezhetősége. McKinstry szerint annak, aki egy valóban működőképes mesterséges intelligenciát akar létrehozni, annak nem csak egy rafkós programot kell írnia (mint amilyen például az Eliza) , hanem egy olyan programot, amely képes felépíteni magát. Az azonban rengeteg időbe telne, amíg valaki egy ilyen programot emberré nevel. Chris McKinstry lelke mélyén pontosan ezen búslakodott, amikor 1995-ben Mosaic böngészőjén megpillantotta az első törött képikont.

A szakembernek alig öt évébe telt, míg összegründolta azt a korszakalkotó programot, amelynek keretei közt önkéntes internetezők tölthetik fel azt az adatbázist, amelynek tartalmaznia kell minden alapvető emberi tudást. A Mindpixel program neve abból a sajátos megközelítésből ered, amely szerint az emberi elme digitális modellje pixelekből (picture element, képpont), pontosabban mindpixelekből (ejtsd: májndpikszel), vagyis az elme képpontjaiból áll össze. Egy mindpixel egy eldöntendő kérdés, amelyhez egy igaz-hamis logikai értékelés kapcsolódik (Az ég kék - igaz), illetve egy merőszám, amely az általánosítás mértékét határozza meg. (Az ég kék általában, kivéve, amikor fekete és fehér pöttyök vannak rajta.)

Az OpenMind-projekt
A Mindpixel program testvére az MIT mesterséges intelligencia tanszékén működő OpenMind. Az OpenMindot is internetezők töltik fel - de nem pixelekkel, hanem egyes állításokat kiegészítő állításokkal. (Ha például a feldobott példamondat az, hogy "Jani tejet vett", akkor ezt a következő módokon lehet kiegészíteni: "Jani boltban járt. A tej iható. stb.") A programot vezető Push Singh szerint McKinstry igaz és hamis állításokat tartalmazó adatbázisából soha sem lesz mesterséges intelligencia, az OpenMind végeredménye ugyanakkor egy közvélekedésekből felépülő megközelítőleg emberszerűen gondolkodó program lesz.
McKinstry Mindpixel programjára 2000 júliusában szabadult rá az internet. Az embermodell gyarapításában negyvenezer regisztrált felhasználó vesz részt. A Mindpixel rendszere méri a felhasználók teljesítményét, akik így a Seti@Home-hoz hasonlóan versenyeznek egymással. A felhasználók eddig körülbelül nyolcmillió esetben vittek fel adatot - amelynek nyomán eddig összesen 355 ezer pixel jött létre. A terv szerint a nyílt adatgyűjtés 2010-ig folytatódik.

A Mindpixel gárdája eközben az tudásadatbázist felhasználó mesterséges intelligencia programozásán fáradoznak. Ennek neve GAC (Generic Artificial Consciousness, amelyet rövidítve csak Dzsekknek (Jack) ejtenek) - első verziója most pszichológiai teszttel néz szembe.

Tömeganalízis

"Ilyesmivel még soha senki sem próbálkozott" - vélekedett Epstein, Chris McKinstryvel kiadott közös közleményükben - "Több ezer embert fogunk kiértékelni, egyetlen kollektív személyiségként."

GAC-et a MMPI-2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) pszichoptológiai teszttel fogják bemérni, amely az 1940 óta alkalmazott teszt (a Hathaway és McKinle által kidolgozott MMPI) 1989-ban megújított verziója.