Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Digitális széf védi adatainkat

2004.12.07. 12:00
Számítógépeinken is szükségünk van olyan védett területre, ahová személyes fotógyűjteményünket és fontos dokumentumainkat elrejthetjük a kíváncsiskodó főnökeink, illetve fájljainkat egyetlen mozdulattal elpusztító gyermekünk elől. Erre kínál megoldást a magyar fejlesztésű MonSafe, amely nélkülöz mindenféle extrát, csak titkosít.
A magyar Montana által kifejlesztett MonSafe fájltitkosító szoftver, tehát az általa kezelt mappák és fájlok csak a megfelelő jelszóval és titkosító kulccsal érhetőek el. A szoftver az 1999-ben létrehozott 3DES algoritmust használja, amelyben a titkosító kulcs 168 bites, és ez elegendő lehet személyes adataink védelmére. Persze nem árt tudnunk, hogy ennél jóval fejlettebb az AES szabvány, amely 128, 192 vagy 256 bites kulcsot használ, és sokak szerint a következő évtizedekben már csak ez biztosít kellően erős védelmet a kódtörők ellen.

Drag and drop

#alt# A szoftver használata igen egyszerű, hiszen a rejtegetni kívánt állományokat csak meg kell ragadnunk, és bele kell ejtenünk a MonSafe szoftver ablakába. Ilyenkor a védett fájlok egy általunk létrehozott széfben tárolódnak, és a szoftver a korábbi helyüket többször felülírja, így onnan helyreállíthatatlanul törlődnek. Később a széfből néhány kattintással kivehetjük a fájlokat, amelyek vagy egy megadott mappába, vagy az eredeti helyükre kerülnek vissza. Ha a behelyezés óta átrendeződött a terep, a MonSafe a régi mappákat is létrehozza.

Egy gépen többen is használhatják a szoftvert, mivel a bejelentkezéshez szükséges titkosító kulcsot mindenki magával cipelheti flopin vagy usb memóriakulcson. A MonSafe kizárja a titkosítható fájlok sorából a rendszerfájlokat és futtatható fájlokat, nehogy tönkretegyük az operációs rendszert, vagy más szoftvereket.

Változó megoldás

A MonSafe által használt 3DES algoritmus egyébként úgy működik, hogy a szoftver először az egyik DES kulccsal rejtjelezi a fájlt, a másodikkal feloldja, majd az így keletkezett fájlt a harmadik lépésben megint az első DES kulccsal rejtjelezi.

Mivel a MonSafe minden fájl titkosításához egyedi 3DES kulcsot generál, ugyanazt a fájlt kétszer a széfbe dobva egymással nem egyező fájlképet kap, írja a vállalat ismertetője. Ha pedig két széfet készít, és mindkettőbe ugyanazt a fájl kerül, akkor a két széffájl szerkezete különböző lesz, mivel azokhoz is egyedi azonosítót generál. Így a jogosulatlan felhasználó nehezebben tudja visszafejteni a titkosítást, nehezebben férhet hozzá a védett információkhoz.

A szoftver személyes használatra szánt Personal változata tizennyolcezer forintba kerül, a vállalati Enterprise megoldás ára nagyban függ a felhasználók számától.
#alt#