Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Megjelent a Mozilla végleges verziója

2002.06.06. 16:47
A Mozilla szerdán nyilvánosságra hozta böngészőjének végleges, 1.0-ás verzióját. A 2000 novemberében kiadott Netscape 6.0 már a Mozilla kódot használta, de ez a böngésző általános vélemény szerint csak egy rosszul sikerült béta-verzió szintjét ütötte meg. A Mozillát az America Online is teszteli, a próbajárat sikere esetén az internetcég lecserélheti a felhasználóinak szállított Internet Explorert. Az AOL lépése kapcsán sokan a böngészőháború felmelegítéséről beszélnek.
Hosszú várakozás után végre megjelent a Mozilla nyílt forráskódú böngésző 1.0-ás, végleges verziója. Az új böngésző a World Wide Web Consortium által ajánlott szabványok (HTML 4.0, XML 1.0, CSS1, stb.) mellett továbbiakat is támogat (pl. SOAP 1.1, XSLT, XPath 1.0).

Újraindul a böngészőháború?

A Mozilla-mozgalom 1998-ban indult, amikor az akkor még független Netscape nyilvánosságra hozta böngészőjének forráskódját. A cég elsősorban a fejlesztők megnyerésére tette meg ezt a kockázatos lépést, mivel akkoriban még harcban állt a piaci részesedésért az Internet Explorerrel. Azóta a Mozilla önállóan működik. A küzdelem jegyében a Mozilla átalakította a Geckót (a böngésző alapmodulját), hogy más cégek programjaiban is használható legyen. A Mozilla-forradalomról szóló jóslatok azonban szép sorjában valótlannak bizonyultak, közben az IE hatalmas fölénnyel megnyerte a browser-háborút.

A Netscape-nek több mint két és fél évébe került, amíg kiadta az első, Mozilla-technológiára épített böngészőjét, a Netscape 6.0-át. Számos fejlesztő kritizálta a programot, mondván, az csupán egy befejezetlen, hibákkal teli bétaverzió. A későbbi kiadásokban a legtöbb hibát kijavították.

Explorer helyett Mozilla az AOL-nál?

Az America Online (AOL) 1999-ben vásárolta meg a Netscape-et. Bár az AOL folytatta a project támogatását, az üzletet sokan értékelték a Mozilla-program végeként, megkérdőjelezve az internetcég őszinte elkötelezettségét. Erre az AOL rácáfolt, amikor maga is tesztelni kezdte a technológiát. Ez a lépés az AOL mintegy 35 millió felhasználóját érintheti, hiszen a teszt sikere esetén elképzelhető, hogy a cég lecseréli felhasználóinak szállított Internet Explorer böngészőt. Vannak, akik az eset kapcsán a böngészőháború felmelegítéséről beszélnek.

A Gecko-motort egyébként más cégek is használják, többek között az Intel, a Red Hat, az OEone, és a Nokia. A CompuServe 7.0 is Gecko alapra épült.

Sok mindenre jó

A Mozilla 1.0 mostani kiadásának azonban további hatásai is lehetnek. Persze a fejlesztők eleinte pusztán egy böngészőt akartak építeni, de az annak alapját képező technológia számos más alkalmazás megírását is lehetővé teszi, és szinte mindegyik operációs rendszer alatt használható. Egyes fejlesztők már össze is fogtak Mozilla-alapú chatprogramok, médialejátszók és más alkalmazások elkészítésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!