Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Feltört könyvek

2001.09.05. 15:41
Forr a levegő az elektronikus könyvek körül. Az Adobe olvasószoftverének biztonsági védelmét feltörő orosz programozó börtönbe került. A Microsoft Readert kijátszó amerikai kollégája pedig bujkál.
Egy titkosítási szakértő megtalálta az utat, amellyel kikerülheti a Microsoft Reader digitális könyvszoftver másolásvédelmi technológiáját. A szakember a Technology Reviewnak elmondta: nem kívánja közzétenni a módszert, ellenben a továbbiakban felhasználja saját céljaira.

Harc a ponyváért

e-könyvet írni e-börtönben
már e-nép
A könyv jó üzlet. A Microsoft Readert, az elektronikus könyv lelkét (vagy lapjait) jelentő szoftvert 2000 augusztusa óta több mint egymillióan töltötték le. Ez már magában arra utal, hogy a dematerializált könyveknek valóban létrejött egy közönsége, vagyis sok olyan ember létezik, akit nem zavar, hogy az elektronikus könyvet nem lehet kölcsönadni, és adott számú olvasás után megsemmisül.

A digitális olvasószoftverek és másolásvédelmük területén négy cég verseng: a Microsoft, az Adoba, a Reciprocal és a ContentGuard.

Free Dimitrij!

A Microsoft Reader védelmét kijátszó kriptográfiai szakember nem véletlenül kéri neve elhallgatását. Az önégető digitális könyvek felívelő pályáját ugyanis szigorú börtönbüntetések övezik.

Az első hős Dimitrij Szkljarov orosz programozó, aki a moszkvai székhelyű ElcomSoftnál dolgozta ki az Adobe olvasószoftverének védelmét feltörő szoftvert. A programot a cég honlapjáról lehetett letölteni. Szkljarovot júliusban a Las Vegas-i hackerkonferenciáról, a DefConról szállította el az FBI.

Az amerikai digitális szerzői jogi törvény, a DMCA szerint a másolásvédelem hatástalanítása vagy a hatástalanítás kikísérletezése nem illegális, abban az esetben, ha a módszer ismerője nem terjeszti tudását - minden egyéb illegális. A törvény szerint annak a MS Readert feltörő szakember eljárása szabályos, míg Szkljarové nem volt az.

Ruszkik haza?

Szkljarovék
Szkljarov lett az első személy, aki a DMCA megsértése miatt vetettek tömlöcbe. A szakembernek egy huszonöt éves börtönbüntetés lehetőségét lógatták be a hatóságok. Időközben pedig széles körű mozgalommá szerveződtek azok, akik nem értettek egyet az eljárással, és a törvény hibás voltára hivatkozva követelték szabadon engedését.

A demonstrációk és a közvélemény nyomásának hatására az Adobe elállt a pereskedéstől. Az amerikai igazságügyminisztérium azonban nem tekinti meg nem történtnek a törvénysértést. Szkljarov így augusztusban elhagyhatta a börtönt, Észak-Kaliforniát azonban nem szabad elhagynia.

Érdeks információ, hogy az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményben hívta fel az Amerikába készülő vagy más ott dolgozó orosz programozók figyelmét, hogy Szkljarov ügyétől függetlenül számoljanak azzal a kockázattal, hogy a DMCA alapján egyhamar lecsukják őket is.